We'll be back!

'Om eerlijk te zijn: af en toe moet ik hier in Turijn ineens denken aan mijn nieuwe huis in Lake Havasu, Arizona. De Spelen hebben erin gehakt en dit is toch al een lang seizoen. Er komen nog een paar belangrijke wedstrijden, voor sommige van mijn schaatsers is er genoeg te winnen. Ik zal alles geven om ze te helpen. Na het WK allround half maart in Calgary reis ik direct door naar huis.

Eindelijk twee maanden vakantie! Lekker weer, mijn ouders en mijn kinderen komen over, ik ga nieuwe spullen uitzoeken en met mijn boot de Colorado op. Ik kan daar een paar hoofdstukken toevoegen aan mijn boek, dat volgend jaar ook in Noorwegen uitkomt.

Geen medailles op de Spelen, dat is natuurlijk teleurstellend. Maar ik kijk ook naar the big picture. Tweeënhalf jaar geleden zijn we begonnen met een groep oudere schaatsers, die daarvoor nooit veel had gewonnen. Door keihard te werken hebben ze een constant hoog niveau gehaald en veel respect verdiend in de rest van de schaatswereld. Daar veranderen de resultaten van de Spelen niets aan. Wat het belangrijkste is: zij hebben de norm gezet voor de jongeren die na hen komen, en die misschien meer talent hebben.

Ik denk dat Havard Bokko onze beste man op de vijf kilometer had kunnen zijn. Maar wie had ik voor hem uit de ploeg moeten halen? De oudere jongens hebben het hele seizoen goed gereden en een enorme staat van dienst.

Volgend jaar zal de ploeg worden verjongd. Bokko en Mikael Flygind Larsen kunnen grote stappen maken, zoveel goede trainingsjaren hebben zij nog niet achter de rug. Flygind Larsen gaat allrounden, daar heeft hij grote aanleg voor. En ik heb de vader van Bokko gezien: boom van een vent. Als 'Shadow' een beetje op hem gaat lijken, wint hij binnen twee jaar elke wedstrijd waaraan hij meedoet. Maren Haugli zien schaatsen op de vijf kilometer? Als je op die leeftijd al zo hard durft aan te gaan... Heel bijzonder. En achter die drie staat zat talent te dringen, van een jaar of 21, 22. Ik ben blij dat ik nog vier jaar in Noorwegen blijf werken. In die periode kunnen we iets moois neerzetten. Tegen alle critici en mensen die nu achter mijn rug lachen, zeg ik: over vier jaar zie ik jullie in Vancouver. We'll be back!'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller