Vijf voetbalclubs in de ban van de nacompetitie

Na speelronde 26 is het de vraag welke voetbalclub Willem II gaat vergezellen in de nacompetitie. Wordt het Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, NAC Breda of ADO Den Haag?

Willem II lijkt veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. De voetbalclub uit Tilburg verloor zaterdagavond het duel van Sparta met 3-2. Daardoor is het gat met nummer zestien ADO Den Haag opgelopen tot zeven punten.

De ontmoeting met Sparta was cruciaal voor Willem II. Bij verlies zou nacompetitie vrijwel onontkoombaar zijn, bij winst zou Willem II aansluiting vinden bij ADO Den Haag én Sparta. Trainer Kees Zwamborn spotte met de beleidsplannen van zijn club en wisselde de huisstijl 4-3-3 in voor het defensievere 4-4-2. Dat hielp niet.

Sparta kwam op voorsprong via Yuri Rose en de van Ajax gehuurde Anthony Obodai. Spits Iwan Redan bracht de spanning nog terug, maar Rachid Bouaouzan wist de zege veilig te stellen voor Sparta. Kemy Augustien bracht de eindstand op 3-2.

Vrezen voor directe degradatie hoeft Willem II niet. De achttiende plaats is stevig in handen van RBC Roosendaal, dat vrijdagavond voor het eerst won deze competitie. De geplaagde club won van NEC (2-0). De vraag welke club Willem II gaat vergezellen in de nacompetitie is interessanter en legitiem gezien de fase waarin de competitie zich bevindt. Er zijn nog acht speelronden te gaan.

Momenteel bezet ADO Den Haag de zestiende plaats. Die plek dwingt een club nacompetitie te spelen. Maar ADO Den Haag bevindt zich in opwaartse spiraal. Na de zege van vorige week bij Heracles Almelo won het elftal van trainer Frans Adelaar zaterdagavond met 2-0 van Vitesse. Joonas Kolkka verzorgde de productie.

Ook NAC Breda, dat een punt boven ADO staat, is nog niet zeker van lijfsbehoud. Ondanks de trainerswissel (Ton Lokhoff weg, Cees Lok kwam over van NEC) zijn de resultaten wisselvallig van het onervaren elftal. 'Ik wist dat ik niet in een gespreid bedje terecht zou komen. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om de nacompetitie te ontlopen', zei Lok na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen. De Friezen waren NAC de baas na een late treffer van de Kroaat Danijel Pranjic. De Deen Hjalte Bo Norregaard van Heerenveen en Leonardo (NAC) hadden eerder gescoord.

Een plaats boven NAC, veertiende, staat Heracles Almelo dat twee punten meer verzamelde, en gisteren verloor van Ajax (1-3). De wedstrijd, vooraf bestempeld als het mythologische duel der Griekse goden, werd in de slotfase beslist na treffers van Michael Timisela (begon voor het eerst in de basis) en invaller Ryan Babel. Thijs Sluijter van Heracles en Ajacied Klaas-Jan Huntelaar hadden eerder doel getroffen. Heracles kent een slechte fase na de uitstekende seizoenstart. De club haalde uit de laatste zes duels slechts twee punten en is nog niet 'veilig'. Heracles gaat samen met Sparta, NAC, ADO en, vooruit, Willem II uitvechten welke twee clubs nacompetitie moeten spelen, ervan uitgaande dat RBC Roosendaal het gat van negen punten met Willem II niet weet te overbruggen.

    • Jan Cees Butter