Vijf doden bij Saoedische actie na terreuraanslag

Saoedische veiligheidstroepen hebben vanochtend vijf terreurverdachten gedood en een zesde gearresteerd bij twee gelijktijdige acties in de hoofdstad Riad. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij een verijdelde aanslag, vrijdag, op de grote olie-installatie van Abqaiq.

Vanochtend bestormden Saoedische veiligheidstroepen twee huizen in het oosten van Riad. 'Na een vuurgevecht dat twee uur duurde lukte het de troepen om vijf terroristen te doden', verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De zesde man wordt vastgehouden voor verhoor.

De aanleiding voor de actie van de Saoedische veiligheidsdienst was de aanslag op de grootste olieproductie- en doorvoerinstallatie ter wereld in Abqaiq. Twee autobommen kwamen voortijdig tot ontploffing toen veiligheidstroepen ze onder vuur namen. De auto's waren gevuld met twee ton explosieven.

Een Saoedische tak van Al-Qaeda heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Een extremistische website publiceerde een verklaring, waarin gewaarschuwd werd voor meer aanslagen op olie-installaties.

Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat bij de aanslag twee kopstukken van Al-Qaeda betrokken waren. Ze stonden op een lijst met de vijftien meest gezochte terrroristen, die het koninkrijk vorig jaar juni publiceerde.

De politie was de zes mannen in Riad op het spoor gekomen, aldus bronnen binnen de veiligheidsdienst, door de twee bomauto's na te trekken. Een andere bron meldt dat de militanten opgespoord zijn via internet. De VS hebben het Saoedische regime software geleverd waarmee de beheerders van websites kunnen worden opgespoord.

De aanslag van vrijdag was de eerste grote aanslag in Saoedi-Arabië sinds december 2004. Vorig jaar is Saoedi-Arabië een campagne begonnen tegen Al-Qaeda, waarbij honderden verdachten zijn gearresteerd. Ook werden 25 gezochte terroristen gedood.