TNT knoeide jarenlang met boekhouding

In de boekhouding van TNT is geknoeid met datums en feiten. Dat heeft de bestuursvoorzitter van het post- en expressbedrijf, Peter Bakker, vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het onderzoek naar belastingfraude bij TNT loopt al sinds 2004, maar niet eerder sprak het bedrijf zich uit in zulke krachtige bewoordingen. 'Er zijn onwettige handelingen verricht. Er zijn documenten geantidateerd en er zijn documenten vervalst', zo zei Bakker. De handelingen hebben betrekking op de periode voordat het Australische TNT in 1996 door de Koninklijke PTT Nederland (uit dat KPN ontstond TPG dat zich sinds vorig jaar TNT noemt) werd overgenomen. In 2004 werd al bekend dat zich bij de belastingaangifte van TNT in Groot-Brittannië onregelmatigheden hebben voorgedaan, maar Bakker zei vanmorgen dat er ook in andere landen is geknoeid met de boeken.

TNT onderzoekt zelf de boeken, maar Bakker wilde niet zeggen waar. 'Dan zouden we de fiscus aldaar wel eens op het idee kunnen brengen maar eens een aanslagje te sturen.' Hij voegde eraan toe dat alle betrokkenen bij de fraude inmiddels niet meer bij TNT werkzaam zijn. De slepende kwestie heeft TNT inmiddels 33 miljoen euro gekost, voornamelijk op het juridische vlak. Mocht het tot daadwerkelijke claims komen van belastingdiensten, dan schat TNT dat de schade veel groter zal zijn, variërend van 150 miljoen euro tot 550 miljoen euro.

Bakker toonde zich echter optimistisch over de uitkomst. TNT heeft geen financiële voorziening getroffen en schat de kans dat het tot verplichtingen komt op minder dan 50 procent.

TNT maakte verder bekend dat de nettowinst vorig jaar is gestegen van 721 miljoen euro naar 772 miljoen. Hierop moet eenmalig een bedrag van 111 miljoen euro in mindering worden gebracht, zijnde het verlies die de logistieke divisie, een 'gediscontinueerde bedrijfsactiviteit', boekte. TNT kondigde begin december aan zijn logistiek te willen verkopen wegens een te lage marge. De verkoop van de Franse logistieke onderdelen is inmiddels afgerond en Bakker zei vandaag dat er 'veel belangstelling' is voor overname van de TNT logistiek elders. In de boeken van TNT is de logistiek alvast weggeschreven; de jaarcijfers hebben betrekking op de andere twee divisies: Post, waar de marge over 2005 daalde van 20,7 naar 19,5 procent en Express: een margestijging van 7,6 procent naar 8,9 procent.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel TNT knoeide jarenlang met boekhouding (27 februari, pagina 11) zijn de woorden 'jarenlang' en ' boekhouding ' ten onrechte toegeschreven aan topman Peter Bakker. Het door hem genoemde vervalsen en antedateren van documenten had ook plaats na 1996.