Sterke Zweden zijn buurmannen de baas

De olympische ijshockey- finale was een Noord-Europees onderonsje. Zweden won de gouden medaille door een 3-2 zege op Finland. Tsjechië behaalde brons ten koste van Rusland.

De Zweedse ijshockeyers vieren de overwinning in de finale van het olympisch toernooi op Finland: 3-2. Foto AP Sweden celebrates their 3-2 win over Finland in the gold medal ice hockey match at the 2006 Turin Winter Olympic Games in Turin, Italy Sunday Feb. 26, 2006. (AP Photo/Elsa, Pool) Associated Press

Sterke blonde mannen met grote baarden en littekens op hun bezwete gezichten stonden gisteren in Turijn tegenover elkaar in de olympische ijshockeyfinale. De Zweden en de Finnen boden de weinig verwende Italiaanse toeschouwers - keurig gekapt en gekleed - een prachtig schouwspel, waarbij de puck vaak op onnavolgbare wijze van het ene doel naar het andere werd verplaatst.

Na drie keer twintig minuten zuivere speeltijd vermeldde het scorebord een 3-2 overwinning voor Zweden. Daarmee had de gelukkigste en meest efficiënte ploeg gewonnen, want Finland was tot de finale in zeven wedstrijden als enige team zonder puntverlies gebleven en gold als favoriet voor de eindstrijd.

Tot vlak voor tijd hing de verdiende gelijkmaker in de lucht, maar de Zweedse doelman Lundqvist bleek nagenoeg onpasseerbaar. Hij ging na afloop op de schouders. Dat de keeper bij het eerste Finse doelpunt had verzuimd zijn benen te sluiten, werd hem vergeven.

De nipte nederlaag tegen het voormalige moederland - Finland behoorde tot 1809 bij Zweden - betekende een nationale domper voor de chauvinistische wintersportnatie. De ijshockeyers van wit en blauw waren nog nooit zo dicht bij hun eerste olympische eindzege geweest, na de verloren eindstrijd tegen de Sovjet-Unie in 1988 in Calgary. Finland bleef bij de Winterspelen in Turijn in alle sporten verstoken van olympisch goud.

De Finse skiërs, langlaufers en schansspringers deden het slechter dan de ijshockeyers, die in elk geval de schoonheidsprijs verdienden voor hun flitsende combinatiespel. Vergeleken met de rauwdouwers en vechtersbazen uit Canada en de Verenigde Staten onderscheiden de Europese spelers zich door een goede schaatstechniek en een efficiënte speelwijze. Ze hebben minder kansen nodig om te scoren en houden 'het veld' zo breed mogelijk.

Overigens staan bijna alle Zweden en Finnen onder contract bij profclubs uit de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Ze kennen elkaar door en door, zijn allemaal veelverdieners en ze spreken Engels met een Amerikaans accent.

Zweden herhaalde de prestatie van 1994, toen het bij de Olympische Spelen van Lillehammer in een finalepoule met zes landen de sterkste was.

Forsberg, in Turijn de Zweedse sterspeler, was er toen ook al bij. Gisteren vierde de reusachtige ijshockeyer met de woeste baard de tweede gouden medaille in de rijke Zweedse ijshockeyhistorie. Aan beide oevers van de Baltische Zee is voetbal minder populair dan de snellere en spectaculairdere teamsport op schaatsen.

In Zweden wonen ongeveer vierhonderdduizend Finnen, van wie een belangrijke minderheid wel eens ijshockey speelt. Er is geen sprake van grote rivaliteit, zoals tussen de Zweden en de Noren. In de finale van gisteren bleef het aantal heupzwaaien en elleboogstoten dan ook binnen de perken. Beide landenploegen bestreden elkaar op relatief sportieve wijze. Natuurlijk vloeide er bloed op het ijs, maar de verliezers schudden de winnaars na afloop volgens goed gebruik keurig de hand.

Alle spelers in het blauwe shirt met daarop de drie gele Zweedse kronen waren gisteren dronken van geluk. Alleen de geblesseerde tribuneklant Ohland deelde niet in de feestvreugde. Hij miste de halve finale en de finale en kreeg volgens de regels geen medaille uitgereikt.

Zijn vervanger Kronwall, die de Zweden naar een 2-1 voorsprong schoot, overwoog gisteren zijn prijs aan Ohland te geven. 'Hij heeft er meer recht op, want hij speelde vier wedstrijden meer dan ik', sprak Kronwall onder luide bijval van medespelers en journalisten.

Zweden haalde in de laatste groepswedstrijd de woede van volk en vaderland over zich heen, door bijna bewust te verliezen van Slowakije om zo een kwartfinaleduel tegen het zwakke Zwitserland te arrangeren. 'Het Pact van Turijn' leidde tot protestbrieven in de kranten en een nationale discussie op de staatstelevisie. 'It was not cricket', wisten de Zweden die sportiviteit hoog in het vaandel hebben staan. De 6-2 zege op de Zwitsers werd woensdag met een bescheiden applaus gevierd. In de halve finale volgde vrijdag een 7-3 overwinning op Tsjechië, dat zaterdag in de strijd om de bronzen medaille met 3-0 van Rusland won.

In Zweden is de kritische stemming na de gewonnen olympische finale omgeslagen in een golf van euforie. Het winnende doelpunt in de derde periode van Lidström, die de puck bijna vanaf de middenlijn achter de Finse doelman Niitymäki ranselde, werd gisteravond op de nationale televisie urenlang herhaald.

    • Jaap Bloembergen