Situatie Filippijnen blijft onrustig

De politie in de Filippijnen heeft zestien personen, onder wie vier linkse parlementariërs en enkele legerofficieren, aangeklaagd voor een poging tot staatsgreep. Drie van hen zijn gearresteerd. Vrijdag kondigde president Gloria Arroyo de noodtoestand af, nadat de legerleiding meldde een staatsgreep door militairen te hebben voorkomen.

De rust is het afgelopen weekeinde niet hersteld. Gisteren dreigde een confrontatie toen ongeveer honderd mariniers met veel militair vertoon het samenscholingsverbod negeerden en hun steun betuigden aan de commandant van de marine, generaal Renato Miranda. Hij werd gisteren uit zijn functie ontheven. Miranda is niet een van de beklaagden, maar zijn ontslag was aanleiding voor kolonel Ariel Querubin, die gisteren erkende een van de hoge officieren te zijn die zich tegen Arroyo hebben gekeerd, om de mariniers op te roepen Miranda te steunen. Querubin is een held voor veel Filippijnen, vooral wegens zijn strijd tegen moslimextremistische rebellen in het zuiden.

De politie omsingelde het hoofdkwartier van de mariniers in de buitenwijken van Manila, maar greep uiteindelijk niet in. Na uren van onderhandelen kwam Miranda's opvolger, generaal Nelson Allaga, naar buiten met de mededeling dat het 'duidelijk' is dat de marine 'de commandolijn en de grondwettelijke autoriteit volgt'.

De politie deed zaterdag een inval bij het dagblad The Daily Tribune, dat had geschreven dat de noodtoestand een eerste stap was naar een militair bestuur. Veel Filippijnen zien in Arroyo's beslissing overeenkomsten met het bewind van de autoritaire Ferdinand Marcos, waar zaterdag twintig jaar geleden een eind aan kwam door een volksopstand. De politie nam teksten in beslag en zette bewakers voor de deur.

Onduidelijk is tot wanneer de noodtoestand zal duren. Twee groepen van juristen en activisten hebben de noodtoestand vandaag aanhangig gemaakt bij het Hooggerechtshof. Vanmorgen vielen honderd linkse demonstranten een zitting van het Huis van Afgevaardigden binnen, en riepen om Arroyo's aftreden. De politie heeft hen verwijderd.