Shell wint in Iran voor het eerst gas

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell gaat voor de kust van Iran, in de Perzische Golf, een gasveld ontwikkelen. Dat heeft de directeur van het Iraanse bedrijf Pars Oil and Gas Company (POGC), Akbar Torkan, gisteren gemeld.

Naast Shell zijn ook het Franse Total en het Spaanse Repsol bij het project betrokken. Volgens Torkan worden de contracten ervoor ergens in de komende dagen getekend. De investeringen bedragen circa 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Shell zelf wil geen commentaar geven op het bericht. Een woordvoerder zegt 'niet te willen reageren op geruchten uit de markt'. Het zou voor het eerst zijn dat Shell in Iran actief wordt.

Volgens directeur Torkan van POGC gaan de drie bedrijven gas winnen in South Pars. Dat veld is onderdeel van een veel groter gasveld in de Perzische Golf. South Pars grenst aan het North Field dat binnen de territoriale wateren van Qatar ligt, en een van de grootste gasvelden ter wereld is.

Shell heeft al een aantal grote gasprojecten in Qatar lopen. Afgelopen december tekende het energieconcern nog een nieuwe overeenkomst ter waarde van 4 miljard dollar met Qatar Petroleum en het Amerikaanse ConocoPhillips voor de winning van gas in North Field en de omzetting ervan in sterk afgekoeld, samengeperst gas, zogenoemd LNG (liquefied natural gas). De omzetting van het North Field-gas in LNG gebeurt in de Qatarese plaats Ras Laffan. Vanuit die plaats kan het per tanker worden vervoerd, of via pijpleidingen naar havenplaats Umm Said worden getransporteerd.

In Ras Laffan bouwt Shell ook een fabriek die gas omzet in diesel. Het complex, dat een investering van 6 miljard dollar vergt, wordt naar schatting in 2009 in bedrijf genomen.