Schotse rugbyploeg doet weer eens mee

Was Schotland tot voor kort nog het lachertje van het Zeslandentoernooi, dit jaar blijkt de rugbyploeg van bondscoach Frank Hadden weer eens een serieuze gooi naar de titel te kunnen doen. Zaterdag wonnen de Schotten voor het eigen publiek in Edinburgh met 18-12 van Engeland, goed voor pas de tweede overwinning op de aartsvijand en regerend wereldkampioen in vijftien jaar.

Het was de tweede stunt van de Schotten, die ruim drie weken geleden in de eerste speelronde al te sterk bleken voor een andere toernooifavoriet, Frankrijk: 20-16. Zaterdag bewees de onvermoeibare thuisploeg op het eigen Murrayfield dat die zege geen toevalstreffer was. 'Een ongelooflijke inzet van onze defensie' stond volgens coach Hadden aan de basis van de luidbejubelde overwinning. Uit de statistieken na afloop bleken de Schotten maar liefst 133 tackles te hebben gemaakt, tegen Engeland 'slechts' 33. 'Het bewijst maar weer eens dat je op verschillende manier een rugbywedstrijd kan winnen', glunderde Hadden na afloop, die in zijn nabeschouwing ook nadrukkelijk het uitzinninge publiek bedankte. 'Onze zestiende man.'

Na drie speelronden hebben vier van de zes deelnemende ploegen evenveel punten (6): Engeland, Frankrijk, Schotland en Ierland. Italië, zaterdag moeizaam bedwongen door de Fransen ondanks de 'grote' uitslag (37-12), is nog altijd zonder punten, en hetzelfde geldt opmerkelijk genoeg voor titelverdediger Wales, dat gisteren in Dublin met 31-5 over de knie ging bij Ierland. Het weifelende optreden van Engeland riep in eigen land vooral de vraag op af de ploeg in staat is om volgend jaar de wereldtitel te verdedigen.

Het toernooi wordt over dertien dagen hervat, met Wales-Italië en Ierland-Schotland. Eendag later volgt in Parijs de klassieker Frankrijk-Engeland.