Ritman koopt 'Huis'

Het monumentale grachtenpand 'Huis met de hoofden' aan de Keizersgracht in Amsterdam is door de gemeente verkocht aan kunstverzamelaar en zakenman Joost Ritman. Ritman wil in het huis congressen en exposities houden en er in de toekomst een deel van zijn Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) onderbrengen.

Het 'Huis met de hoofden', gebouwd in 1622, was eigendom van de gemeente Amsterdam die het gebruikte als kantoorpand. Het was daarvoor echter te duur en inefficiënt. De gemeente zocht een koper die het toegankelijk voor publiek zou houden en de grote historische betekenis onderkent.

Ritman zei vanmorgen dat het pand moet uitgroeien tot 'een platform en een ontmoetingsplaats in de hedendaagse belangstelling voor spiritualiteit'.

Ritmans particuliere bibliotheek is bekend over de hele wereld. De collectie telt 20.000 gedrukte boeken en handschriften op het terrein van de christelijk-hermetische filosofie. Vorig jaar kocht de Nederlandse Staat de kern ervan voor 19 miljoen euro.

Hoeveel Ritman voor het 'Huis met de hoofden' heeft betaald, wilden de nieuwe eigenaar en de gemeente niet zeggen.