Plan Europees hulpgeld voor Palestijnen

De Europese Unie werkt aan een plan om met 120 miljoen euro een acute financiële crisis van het Palestijnse bestuur af te wenden. Dat heeft Europees Commissaris Ferrero-Waldner vandaag gezegd. Het bedrag moet worden overgemaakt voor de nieuwe regering onder leiding van de fundamentalistische Hamas aantreedt.

Het bedrag is onder meer bestemd voor de betaling van energierekeningen en humanitaire hulp.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zouden vandaag in Brussel ook spreken over de vraag of ze nog hulp aan de Palestijnen kunnen geven als het nieuwe kabinet met Hamas eenmaal is aangetreden.

Na de verkiezingsoverwinning van de moslimfundamentalistische organisatie, vorige maand, hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten gezegd hulp aan de Palestijnse Autoriteit te staken als Hamas de staat Israël niet erkent, het geweld niet afzweert en de bestaande akkoorden niet accepteert. De VS en de EU beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.

Israël heeft vorige week de maandelijkse afdracht opgeschort van 50 miljoen dollar aan douanegelden en BTW-heffingen aan de Palestijnen.

Vorige week opperde Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, dat de hulpgelden niet aan de Hamas-regering, maar rechtstreeks aan de president Mahmoud Abbas overgemaakt zouden worden. Zo zou de druk op Hamas gehandhaafd kunnen worden, terwijl het Palestijnse bestuur niet failliet zou gaan.

Maar de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, zei gisteren dat Abbas 'in deze context niet langer relevant' is, aangezien de Palestijnse Autoriteit straks toch door Hamas geleid zal worden. Abbas kan volgens Livni niet dienen als 'het aardige gezicht van het lelijke terrorisme, dat zich achter hem verbergt'.

Abbas, die een jaar geleden voor vier jaar als president werd gekozen, zegt dat een nieuw kabinet onder leiding van Hamas alle verplichtingen moet overnemen die de Palestijnse Autoriteit eerder is aangegaan. Hamas bepleit in zijn handvest de vernieting van de staat Israël, Abbas wil juist blijven streven naar vrede met Israël.

Zaterdag ontving Abbas in Ramallah de Amerikaanse gezant David Welch, die zijn steun voor hem uitsprak. Welch zei dat 'humanitaire noden van het Palestijnse volk belangrijk zijn en blijven voor de Verenigde Staten'. Wat dat betekent voor de Amerikaanse financiële steun, werd niet duidelijk.

In een artikel in The Washington Post van zaterdag zei aanstaand premier Haniyeh dat Hamas bereid is tot 'vrede in stappen, als Israël zich terugtrekt achter de grenzen van 1967'. Later ontkende hij echter dat hij dat gezegd had, en herhaalde hij het standpunt dat Hamas bereid is tot een langdurig bestand als Israël zich terugtrekt achter de grenzen van 1967, de Palestijnse gevangenen vrijlaat en accepteert dat Palestijnse vluchtelingen terugkeren.