Opstand in Afghaanse gevangenis

Het Afghaanse leger heeft honderden soldaten, tanks en zwaar geschut ingezet om een einde te maken aan een gevangenisopstand in de hoofdstad Kabul. Het gebouw is omsingeld, maar de autoriteiten probeerden vanmiddag een bestorming nog te vermijden.

Familie van gedetineerden wacht voor de muren van de Pul-i-Charki-gevangenis op bericht. Foto AFP An Afghan National Army (ANA) soldier stands guard as relatives of prisoners wait to visit their inmate relatives outsite the high-security Pul-e-Charkhi Prison in Kabul,27 February 2006. Police and troops sealed off a block of Afghanistan's main jail for a second day after inmates, some from the Taliban and Al-Qaeda, went on a rampage that officials said left at least four people dead.Hundreds of heavily armed soldiers and police surrounded the block in the Pul-e-Charkhi prison on the outskirts of the capital. There were requests for food and medicine from inside the building which accommodates around 1,300 prisoners, authorities said. AFP PHOTO/SHAH Marai AFP

De Pul-i-Charki gevangenis in Kabul is berucht wegens de slechte leefomstandigheden van de 2.000 gedetineerden. In blok twee braken zaterdagavond rellen uit toen gevangenen weigerden een nieuw soort uniformen aan te trekken. Tot die kleding was besloten nadat vorige maand zeven Al-Qaeda-gevangenen ontsnapten door zich uit te geven voor bezoekers.

In de vleugel zitten volgens het hoofd van de Afghaanse gevangenissen ongeveer 350 Al-Qaeda- en Talibaanstrijders. Zij zouden de overige 950 gedetineerden, meest 'gewone' criminelen, hebben aangezet tot de opstand. Gisteren breidde die zich uit naar blok één. Ook baanden de opstandelingen zich een weg naar de vrouwenvleugel, waar zeventig vrouwen en evenveel kinderen zitten. Vermoed wordt dat de vrouwen en kinderen worden gegijzeld.

Aan het begin van de middag was nog geen doorbraak over vrijlating van de vrouwen en kinderen bereikt, omdat de gedetineerden onderling verdeeld zijn en onduidelijke eisen stellen, aldus onderminister van Justitie Hashimzai. Hij wilde geen nadere informatie over de eisen geven. Op uit het raam geworpen briefjes klaagden gedetineerden over de omstandigheden en het gerechtssysteem.

Geen van de gevangenen wist te ontsnappen. Een gevangenisarts meldde dat gedetineerden hem via briefjes uit het raam hebben laten weten dat er vijf doden en dertig gewonden zijn gevallen bij het geweervuur tussen leger en opstandelingen, dat gisteren en vandaag aanhield. De overheid zegt daarvan geen bevestiging te hebben.

In december 2004 vielen bij een vergelijkbare opstand in dezelfde gevangenis vier doden. Het Afghaanse leger maakte na tien uur met een bestorming een einde aan de rebellie, die was begonnen door Al-Qaeda-strijders.

De Pul-i-Charki-gevangenis dateert uit de jaren zeventig. Tijdens de Sovjet-bezetting in de jaren tachtig en het latere Talibaan-bewind was het terrein vaak het toneel van executies. Momenteel worden met Amerikaans geld de beveiliging en de detentieomstandigheden verbeterd. Later dit jaar zouden 110 Afghaanse terreurverdachten die op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay verblijven, naar de Pul-i-Charki-gevangenis verhuizen.