Nederland net in toptien medaillestand

Nederland is bij de Olympische Winterspelen van Turijn net in de toptien van de medaillespiegel geëindigd. Gedeeld met Frankrijk staat Nederland op de tiende plaats met 9 medailles (3 goud-2 zilver-4 brons). Bijna was Nederland nog uit de toptien gevallen, maar op de 50 kilometer skiloop slaagde de Fransman EmmanuelJonnier er zondag net niet in brons te behalen. Bij de vorige Winterspelen in Salt Lake City (2002) eindigde Nederland met acht medailles op de negende plaats. In Nagano 1998 werd Nederland met elf medailles zelfs zesde, maar toen waren er vijf gouden plakken. Op de 'eeuwige' medaillespiegel van de Winterspelen neemt Nederland met 78 medailles de elfde plaats in. Nederland won 25 keer goud, 30 keer zilver en 23 keer brons. Rusland, inclusief de Sovjetunie en het GOS, staat bovenaan deze historische lijst, met 121 gouden, 87 zilveren en 86 bronzen medailles.