'Nagano' beste Spelen

De Olympische Spelen in Nagano van 1998 blijven de succesvolste Winterspelen voor Nederland. Er werden toen elf medailles behaald, waarvan vijf gouden. 'Turijn' leverde tien medailles op: drie gouden, twee zilveren en vier bronzen. Nederland eindigde daarmee op de tiende plaats in het medailleklassement.

Dat de nationale equipe een woordje meespreekt komt door het schaatsen. De laatste keer dat Nederland een niet-schaatsmedaille won, was in 1964 toen Sjoukje Dijkstra in het Oostenrijkse Innsbruck de gouden medaille behaalde bij het kunstrijden. Vier jaar eerder had zij het zilver gewonnen bij de Winterspelen in Squaw Valley in de Verenigde Staten.

Nederland won na de Tweede Wereldoorlog geen medailles tijdens de Spelen in St. Moritz (1948), Cortina d'Ampezzo (1956) en Sarajevo (1984). Na de oorlog eieindigden schaatsers Kees Broekman (5.000 en 10.000 meter) en Wim van der Voort (1.500 meter) in 1952 namens Nederland op de tweede plaats.