Misdaadfilm wint Franse filmprijzen

De uitreiking van de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen, is uitgelopen op de vooraf voorspelde zegetocht voor De battre mon coeur s'est arrêté van Jacques Audiard.

Acht van de tien nominaties voor deze intelligente misdaadfilm, een remake van Fingers van James Toback uit 1978, werden omgezet in een César, waaronder de twee belangrijkste: die voor beste film en beste regie. De Franse equivalenten van de Oscars werden zaterdagavond uitgereikt in Parijs. Toen hij ten slotte de prijs voor de beste film in ontvangst nam, zei Audiard: 'Het begint gênant te worden.' Hij droeg die hoofdprijs op aan de hoofdrolspeler van zijn film, Romain Duris, die geen prijs won. 'Deze is voor jou, want zonder jou was-ie d'r niet geweest.'

De battre mon coeur s'est arreté, die al eerder dit jaar de Engelse filmprijs Bafta won, versloeg in de belangrijkste categorieën films als Caché van Michael Haneke en Joyeux Noël van Christian Carion, dit jaar genomineerd voor een Oscar.

De film van Audian gaat over een jonge crimineel met een uitzonderlijk pianotalent die in muziek een manier ziet om aan zijn milieu te ontsnappen. Toen de film dit jaar in Nederland uitkwam viel de critici vooral de cameravoering op: nerveus, benauwd. Cameraman Stéphane Fontaine kreeg dan ook een van de acht Césars.

De beste buitenlandse film van het afgelopen jaar was volgens de Fransen Million Dollar Baby van Clint Eastwood, vorig jaar ook al winnaar van vier Oscars.

De tachtigjarige Michel Bouquet kreeg de César voor de beste acteur voor zijn rol als François Mitterrand in Le promeneur du Champ de Mars van Robert Guédiguian, over de laatste jaren van de voormalige Franse president.

Beste actrice werd Nathalie Baye voor haar portret van een alcoholistische politie-inspecteur in Le petit lieutenant van Xavier Beauvois.

De Vlaamse actrice Cécile de France kreeg een César voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Les poupées russes van Cédric Klapisch. De France kreeg in 2003 al een César voor 'grootste vrouwelijke belofte' in L'auberge espagnole van dezelfde Klapisch.

Speciale prijzen gingen op de César-avond naar de Britse acteur Hugh Grant, die een ere-Céar won, en Pierre Richard, de Franse komiek, onder meer van Le grand blond avec une chaussure noire (1972).