Mandelson: landbouw in EU verder hervormen

Het landbouwbeleid van de Europese Unie moet verder worden hervormd. Dat heeft eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) vanmorgen gezegd tijdens een toespraak tot leden van de Britse boerenbond, de National Farmers Union.

Mandelson zei tegen de Britse boeren het eens te zijn met 'degenen die zeggen dat we niet kunnen doorgaan 40 procent van de EU-begroting uit te geven aan landbouw'. Dergelijke uitgaven zijn 'niet logisch nu onze economische toekomst afhangt van hoger onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, snellere innovatie en modern sociaal beleid', aldus Mandelson.

De EU-landbouwuitgaven van jaarlijks ruim 40 miljard euro zijn vastgelegd tot 2013. Binnen de Unie is met name het Verenigd Koninkrijk voorstander van een snellere afbouw van deze subsidies.

De socialist Mandelson is een voormalig adviseur van de Britse premier Tony Blair. Als eurocommissaris voor Handel is hij nu de Europese hoofdonderhandelaar bij de besprekingen over liberalisering van de wereldhandel.

Europa krijgt bij deze WTO-onderhandelingen veel kritiek van andere landen op het landbouwbeleid. Dat zou te protectionistisch zijn. Met name India en Brazilië eisen meer toegang tot de Europese markt. De Unie wil op haar beurt markttoegang voor diensten en industriële producten.