Kunstroof tijdens carnaval van Rio

Het scenario lijkt wel een beetje afgekeken uit Kuifje en de Picaro's. Profiterend van het feestgedruis rond een carnavalsoptocht in Rio de Janeiro zijn vrijdag vier overvallers van het Chacara do Ceu Museum weggekomen met hun buit. Ze gingen er volgens het museum vandoor met schilderijen van Pablo Picasso, Salvador Dalí, Henri Matisse en Claude Monet.

De overvallers bedreigden minstens acht bezoekers van het museum met een handgranaat en sloegen twee suppoosten neer. Buitenlandse toeristen moesten geld, sieraden en hun paspoorten afstaan. Het personeel werd gedwongen het alarm en de bewakingscamera's uit te schakelen. De banden zijn meegenomen. De overval duurde twintig minuten.

De buitgemaakte doeken worden beschouwd als de meest waardevolle stukken van het museum. Het gaat om La Danse van Picasso, Marine van Monet, Jardin de Luxembourg van Matisse en Dos Balcones van Dalí. Tevens werd een door Picasso geïllustreerde bundel gedichten van de Chileense dichter Pablo Neruda getiteld Toros ontvreemd. De exacte waarde van de geroofde kunstwerken heeft het museum niet bekendgemaakt, maar volgens een lokale krant gaat het om een bedrag van 42 miljoen euro.

Volgens museumdirecteur Vera de Alencar is de kunstroof het werk van specialisten, waarschijnlijk van een internationale bende. Ook de politie richt zijn onderzoek op internationale bendes gespecialiseerd in kunstroof. Evenmin wordt uitgesloten dat het ordinaire straatrovers geweest zijn, die zonder plan te werk zijn gegaan. De berovingen van de in het museum aanwezige toeristen zouden er op kunnen wijzen dat het een gelegenheidsdiefstal was.

De politie heeft voor de verdere feestdagen het toezicht verscherpt in Rio de Janeiro. Er is een landelijke waarschuwing uitgegaan om te voorkomen dat de kunstwerken Brazilië uit gesmokkeld worden.

Het carnaval van Rio de Janeiro, het vijfdaagse feest dat vrijdag begon, is elk jaar weer een ideale situatie voor zakkenrollers, gebruikmakend van de enorme opeengepakte mensenmassa's. In Hergé's laatste voltooide stripverhaal Kuifje en de Picaro's uit 1975 gebruikt de reporter een carnaval in het fictieve Latijns-Amerikaanse land San Theodoros als dekmantel voor een staatsgreep door zijn vriend generaal Alcazar.