Kritiek valt slecht bij bobsleepiloot Glas

Arend Glas is onaangenaam verrast door de kritiek op zijn optreden bij de Olympische Winterspelen. Chef de mission Ed Verheijen gaf gistermiddag bij de afsluitende persconferentie van sportkoepel NOC*NSF aan dat de mannenbobsleeploeg niet goed had gepresteerd, en dat piloot Glas de slee matig tot slecht door het ijskanaal had gestuurd.

'Ik voel me compleet voor joker gezet', reageerde Glas, nadat hij de leider van de olympische ploeg zelf even had aangesproken over zijn uitlatingen tegenover persbureau ANP. 'Hij zei tegen me dat-ie niet juist was geciteerd om vervolgens te herhalen wat hij eerder ook had gezegd: dat ik slecht had gestuurd.'

Glas eindigde als negentiende in de tweemans- en als zestiende in de viermansbob. Voor de 37-jarige piloot uit Groningen was dat zelf ook teleurstellend. In vergelijking met de vorige Winterspelen, vier jaar geleden in Salt Lake City, schoot hij weinig tot niets op. 'De resultaten zijn slecht. Dat is voor mij ook frustrerend, maar dan ga je niet zeggen dat er slecht gestuurd is. Ik heb juist van de twee bondscoaches en van veel andere coaches en bobbers alleen maar complimenten gekregen over mijn runs. Er zat één fout bij in de tweemansbob, verder heb ik juist goed gestuurd. Deze man snapt helemaal niets van bobsleeën, en laat dat ook overduidelijk merken. Laat je eerst informeren over zaken waar je niets van afweet.'

Glas besloot gisteren wel mee te lopen tijdens de sluitingsceremonie. 'Ik heb even getwijfeld, maar heb tegen mezelf gezegd dat ik er van moet genieten.' Vanmorgen vertrok de voltallige Nederlandse afvaardiging per trein naar huis.

Vrijdag nog wierp Glas zich op als degene die de komende jaren de talentontwikkeling binnen de bobbond voor zijn rekening wil nemen. 'We hebben ons als goedwillende amateurs wel voor de Winterspelen geplaatst. We hebben geen budgetten en materiaal zoals in het buitenland, en we hebben weinig mensen die willen bobsleeën of skeletonnen. Aan dat laatste zullen we moeten werken vanuit een sterke visie, maar ik heb niet het idee dat de sport de afgelopen jaren serieus is genomen. Niemand weet kennelijk wat we er voor hebben moeten laten.'