Koeman laat Feyenoord nog dromen van titel

Feyenoord-trainer Erwin Koeman weigerde gisteravond na het 1-1 gelijkspel tegen FC Groningen afscheid te nemen van de titelaspiraties. 'Als PSV volgende week verliest en wij winnen is het verschil nog maar vier punten', sprak Koeman met een strak gezicht in Euroborg. De realiteit leert dat Feyenoord acht wedstrijden voor het einde op zeven punten van de titelverdediger uit Eindhoven staat. Net als twee weken geleden tegen NAC liet Feyenoord kostbare punten liggen, terwijl naaste concurrent PSV lastige uitwedstrijden wel blijft winnen.

Feyenoord beleefde in meerdere opzichten een moeilijke middag tegen FC Groningen. Doelman Patrick Lodewijks raakte zo zwaar geblesseerd aan zijn knie dat hij vier tot zes weken is uitgeschakeld, kandidaat-international Nicky Hofs kreeg door een vroege wissel een mentale klap te verwerken en Patrick Paauwe liep tegen een gele kaart aan waardoor hij volgende week voor het thuisduel met FC Utrecht geschorst is.

De komende weken zal Feyenoord op twee gedachten hinken. Moet de club met een vrijwel onoverbrugbare achterstand alles blijven zetten op de titelrace? Of doet Feyenoord er verstandiger aan nu al rekening te houden met deelname aan de play-offs?

De titelhouder is na 34 speelronden klaar, maar het vice-kampioenschap levert dit seizoen niets op. De nummers twee tot en met vijf moeten in extra onderlinge duels uitmaken wie in de voorronde van de Champions League uit mag komen, wie veroordeeld is tot het UEFA-Cuptoernooi en wie mogelijk zelfs met lege handen komt te staan.

Koeman noch zijn collega Jans wilde nu al voor rekenmeester spelen. Koeman: 'We geven de strijd om de titel nu absoluut nog niet op. Maar dat kan over een paar weken anders zijn. Ik vind het eigenlijk competitievervalsing, maar de play-offs spelen wel mee in je achterhoofd.' Jans: 'Voor ons bestaat het gevaar dat we als nummer vijf zelfs het UEFA-Cuptoernooi niet halen. En ik zou ook niet weten hoe je een ploeg voorzichtig het veld in moet sturen.'

De manier waarop Feyenoord gisteren aan het duel met FC Groningen begon, deed vermoeden dat de ploeg voor de wedstrijd al niet meer geloofde in de titel. Net als vorige week tegen Sparta werd de Stadionclub in de beginfase overklast door het verrassend sterke Groningen. Al na vier minuten liep Mark-Jan Fledderus weg uit de rug van Jonathan De Guzman en raakte hij namens Groningen met een hard schot de lat. Het had een waarschuwing voor Feyenoord moeten zijn, maar acht minuten later was het dezelfde Fledderus die de openingstreffer achter Lodewijks schoot. Opnieuw ging de verdediging van Feyenoord niet vrijuit.

Koeman noemde de manier waarop zijn elftal aan het duel begon 'vrij naïef'. 'We sprongen slecht met de omstandigheden om. Veel te laat kwamen we erachter dat we op dit veld niet moesten proberen te tikken.' Hofs werd na 34 minuten geslachtofferd voor Pierre van Hooijdonk. Koeman gaf na afloop drie redenen voor de wissel van zijn nummer tien: 'Ik vond hem niet fit, hij liep verloren rond en hij is minder geschikt voor het spelen van de lange bal.'

Hofs zelf was duidelijk niet ingenomen met het besluit van zijn coach. Op zijn weg naar de kleedkamer trok hij mokkend zijn shirt uit. 'Dat hij zo wegliep begrijp ik wel. Ik heb dat als speler ook wel eens gedaan', stelde Koeman. De coach verwachtte dat Hofs zich vandaag gewoon bij Oranje zou melden. 'Als hij wat heeft zal dat vooral mentaal zijn.'

Met Van Hooijdonk voor Hofs nam Feyenoord langzaam maar zeker het initiatief over van FC Groningen, dat dit seizoen wel vaker moeite had met het bespelen van lange spitsen. Twintig minuten voor tijd was het Van Hooijdonk zelf die de gelijkmaker inleidde en die uiteindelijk ook na een pass van Romeo Castelen binnenschoot. Het was zijn eerste doelpunt dit seizoen in dienst voor Feyenoord.

Van Hooijdonk lijkt zijn handelsmerk, scoren uit een vrije trap, een beetje verloren te hebben. Twee keer mocht de aanvaller vanaf een kansrijke positie schieten op het doel van Bas Roorda, maar zijn bevrijdende treffer bleef uit. Vlak voor tijd kregen Romeo Castelen en Dirk Kuijt nog kansen, maar het ontbrak Feyenoord aan zowel de kwaliteit als het geluk van een toekomstig kampioen.

FC Groningen 1 Feyenoord 1

Ruststand 1-0. 12. Fledderus 1-0, 70. Van Hooijdonk 1-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 19.884. Gele kaart: Luirink, Cornelisse, Van de Laak, Salmon, Van der Linden (FC Groningen).

    • Koen Greven