IOC-voorzitter roemt schaatsfans Oranje

De Olympische Winterspelen van Turijn zijn in de ogen van Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), een succes geworden. 'Het IOC is erg gelukkig met Turijn 2006', zei hij gisteravond tijdens de sluitingsceremonie. De Belg prees in zijn terugblik bovendien de Nederlandse schaatsfans.

Er was kritiek op de Italiaanse organisatie toen bleek dat bij verschillende onderdelen de tribunes niet vol zaten. 'Net als bij Athene 2004 waren er in de eerste dagen lege plekken, maar daarna verbeterde dat sterk. De 'venues' waren vol met enthousiaste fans, neem als voorbeeld de vele Nederlandse toeschouwers bij het schaatsen, die iedere deelnemer even enthousiast begroetten.'

Rogge stond ook stil bij de op doping betrapte Russische biatlete Pileva, die een zilveren medaille moest inleveren en inmiddels is geschorst. 'Het is goed dat het bij één is gebleven. Maar de Oostenrijkse zaak is nog niet afgerond.' Bij tien Oostenrijkse skilopers en biatleten werden bloedmonsters afgenomen, maar alle waren negatief. Het pleit de Oostenrijkers niet vrij, meent Rogge. 'Er zijn meer manieren om schuld aan te tonen. Zoals bezit van verboden middelen, apparaten of een telefoongesprek of e-mail. We moeten doping met alle macht tegengaan. We kunnen pas echt vaststellen wie schuldig of onschuldig is als het onderzoek van de Italiaanse justitie is afgerond.'