Internet Voorkeur

Musicmap. Door veel muziek te downloaden breidt je muzieksmaak zich uit als een olievlek. Als je niet meer weet wat voor artiesten je nog wil proberen, en je vrienden blijven hangen in nostalgische Doe Maar-cd's, dan loont het de moeite om www.gnod.net te raadplegen. Een combinatie van kunstmatige intelligentie en zoekmachine heeft geleid tot een programma waarmee de gebruiker kan opzoeken welke muziek of literatuur in de buurt komt van zijn eigen smaak. Deze 'tourist map of music' fungeert als een goede vriend: 'Houd je van die muziek? Dan zou je dit eens moeten luisteren!' Op de site kun je een artiest, auteur of titel van een film invoeren. Langzaam ontvouwen zich namen die een paar minuten blijven zweven als een klein sterrenstelsel tot ze een definitieve plek hebben ingenomen. Wie bijvoorbeeld afgelopen zomer heeft genoten van de gevoelsliedjes van Jack Johnson, en weer uitgekeken is op de Brushfire Fairytales, wil nu wellicht kennis maken met G Love And Special Sauce. Dat het niet feilloos werkt, ontdekt de fan van Woody Allens klassieker Annie Hall die alleen maar films wil zien die daarop lijken. Kennelijk zijn gebruikers van www.gnovies.com ook dol op The Bride of Frankenstein en New York Ripper, films die toch wat minder idyllisch zijn dan het meesterwerk met Diane Keaton.www.gnovies.com; www.gnooks.com; www.music-map.com

De site van Musicmap.