'Ik ben blij met het vertrouwen'

Remmert Wielinga betaalt het vertrouwen van zijn ploegleider uit in de winst van een eendagskoers.

Wielrenner Remmert Wielinga (27) heeft afgelopen weekeinde de Grote Prijs Chiasso gewonnen. De Quick Step-coureur kwam in de Zwitserse eendagskoers na 173 kilometer solo over de finish. Wielinga droeg zijn zege op aan zichzelf, zijn team en ploegleider Patrick Lefevere. De Belgische manager haalde Wielinga naar zijn ploeg nadat de Nederlander op een dood spoor was beland bij de Raboploeg.

Hoe kwam de overwinning in Zwitserland tot stand?

Remmert Wielinga: 'Na enkele tientallen kilometers ben ik gedemarreerd uit het peloton, met de Fransman Sylvain Chavanel. In eerste instantie had hij weinig zin om kopwerk te doen, maar toen onze voorsprong was gegroeid tot zeven minuten deed hij ook zijn deel. Toen we begonnen aan de laatste ronde hadden we nog enkele minuten voorsprong. Toen ik hoorde dat Davide Rebellin in de achtervolging was, wist ik dat het alles of niks werd. In de laatste klim ben ik vol gegaan en heb ik Chavanel weten kwijt te raken.'

Wat ging precies verkeerd in je periode bij de Raboploeg?

'In februari 2003 won ik twee koersen in Spanje en leek ik een goed seizoen tegemoet te gaan, tot ik last kreeg van een knieblessure. Tijdens de Dauphiné Libéré had ik geen problemen, maar daarna zat het continu mis. In augustus 2004 waren de problemen pas opgelost, maar bij de Raboploeg waren inmiddels vraagtekens ontstaan rond mijn mogelijkheden. Ik begon 2005 met het gevoel dat het goed móest gaan in dat jaar. Helaas pakte dat niet goed uit. Bij de Raboploeg werd het een aflopende zaak en als ik eerlijk ben, reed ik mijn eerste koersen ook niet goed. Daarna heb ik weinig kansen gekregen en dat is natuurlijk zuur. Daarom ben ik blij met het vertrouwen van mijn nieuwe ploegleider, dat ik snel heb uitbetaald.'

Hoe ziet het vervolg van dit wielerseizoen eruit?

'Al in een vroeg stadium hebben ze mij bij Quick Step te kennen gegeven dat ik mij moet richten op de Giro d'Italia. Tot die tijd rijd ik enkele Waalse voorjaarsklassiekers. In de Ronde van Italië heb ik een vrije rol wat betreft het klassement.'