Identiteitssoep

Nodig:1 verse ham van ca. 1,5 kg; 2 preien; 2 winterwortels; ½ wit kooltje; 4 uien; 2 knoflooktenen; 2 takjes peterselie met wortel; 2 takjes selderij, idem dito; 1 takje rozemarijn; 3 laurierbladen; 5 jeneverbessen; 4 kruidnagels; 2 eetl. olijfolie; zout en versgemalen peper

In Parijs en Straatsburg werd aan daklozen gratis identiteitssoep uitgedeeld door mensen van de organisatie Bloc Identitaire. Het uitdelen van de van varkensvlees gemaakte soep, die niet door joden en islamieten gegeten mag worden, is nu verboden. De misschien wel discriminerende soep had tot spanningen kunnen leiden. Dat het Bloc Identitaire, dat de soep een gewone, traditionele Franse soep noemt, die je vroeger de hele nacht door in de Parijse Hallen kon eten, een rechtse organisatie is, is niet bewezen. Vandaar dat door de overheid het argument 'geen vergunning' van stal werd gehaald. Die varkenssoep is natuurlijk een van restjes gemaakte arme-sloebersoep waarvan geen officieel recept bestaat. Ook op het menu van het bekende in alles-van-het-varken gespecialiseerde restaurant Le pied de cochon, dat zich bij de voormalige Hallen bevindt en dag en nacht open is, ontbreekt deze soep.

Vandaag het recept voor een niet te versmaden varkenssoep gemaakt van échte, niet door een fabriek bewerkte, verse ham en verse groenten. Bestel bij de slager een verse ham van de achterbout van circa 1,5 à 2 kilo. Leg deze ham, met spek en zwoerd, een nacht en een dag in water. Ververs het water enkele malen. Snijd de schoongemaakte groenten in grove stukken. Haal het velletje van de knoflooktenen maar laat ze heel. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de stukken ui tot ze bruin zien. Leg de verse ham in de pan. Rangschik alle groenten, kruiden en specerijen er omheen. Giet er zoveel water (of bouillon) op dat de ham net onder staat. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de ham in ongeveer 1,5 uur zachtjes gaar koken.

Zeef de bouillon. Pureer de groenten, zonder de kruiden, met zoveel bouillon dat er een dikkige soep ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Ook lekker: een scheut cognac door de soep. Snijd de ham in dikke plakken. Eet bij soep en vlees lekker knapperig, warm brood. De hoeveelheden zijn voor voldoende voor ten minste 8 personen.

Anne Scheepmaker

Morgen: gevulde witlof

    • Anne Scheepmaker