Hulp voor Réunion

De Franse premier Dominique de Villepin heeft Réunion 76 miljoen euro aan financiële steun toegezegd. De bevolking van het eiland in de Indische Oceaan is getroffen door chikungunya, een virus dat door muggen wordt verspreid. Twintig procent van de eilanders, ongeveer 157.000 mensen, is door het virus getroffen. Van hen zijn 77 mensen direct of indirect als gevolg van de virusbesmetting, waartegen geen medicijn bestaat, overleden.

Villepin, die zijn toezegging deed tijdens een tweedaags bezoek aan het eiland, ligt onder vuur omdat de regering de afgelopen tijd te weinig zou hebben gedaan aan de bestrijding van de mug. Het grootste deel van het geld is bedoeld als steun aan de getroffen economie, die vooral afhankelijk is van het toerisme.

Volgens Paul Vergès, voorzitter van de regionale raad van Réunion, is het virus te lang genegeerd. 'We betalen nu de prijs voor tien verloren maanden waarin de omvang van de epidemie niet werd gezien', aldus Vergès. Volgens Villepin heeft de regering wel adequaat gereageerd: 'Niemand kon zo'n explosie van deze epidemie voorspellen.'