Hughes wint 5.000 meter 'voor Afrika'

Clara Hughes heeft zaterdag de slotafstand van het schaatstoernooi gewonnen. De Canadese versloeg op de vijf kilometer Claudia Pechstein (zilver) en Cindy Klassen (brons) in een spannend secondenspel.

De Nederlandse vrouwen Renate Groenewold (negende) en Carien Kleibeuker (tiende) deden niet mee om de hoofdprijzen.

In de Oval Lingotto werden door de buitenlandse vrouwen diverse records gebroken. Hughes deed dat niet, maar de Canadese won wel voor het eerst een gouden medaille. Ze nam in 1996 als wielrenster aan de Zomerspelen deel. In Atlanta reed ze twee keer naar brons: op de baan en op de weg. In Salt Lake City won ze in 2002 op de schaats brons op de vijf kilometer.

De 33-jarige Hughes won vorige week met de Canadese ploeg zilver bij de achtervolging. Ze weet nog niet of ze haar loopbaan na de Spelen voortzet. Hughes, die als enige onder de zeven minuten reed, was na afloop van haar gouden race dolgelukkig en doodvermoeid. Ze lag minutenlang op het ijs.

'Mijn hoofd, mijn benen en mijn hart hielden me overeind. Hier heb ik vier jaar voor getraind', zei Hughes, die beloofde tienduizend Canadese dollar over te maken naar een rekening voor arme kinderen in Afrika. 'Ik heb voor hen zo hard gereden, nadat ik vorige week allemaal trieste tv-beelden had gezien', sprak Hughes na afloop met betraande ogen.

'Wij krijgen helaas geen grote winstpremie zoals de Amerikanen', vergeleek ze haar financiële situatie met die van Joey Cheek. Deze winnaar van de 500 meter en zilveren-medaillewinnaar van de 1.000 meter schonk zijn prijzenpot van 35.000 Amerikaanse dollar aan hetzelfde goede doel.

Hughes was zaterdag net iets sneller dan haar directe tegenstandster Pechstein. De Duitse won door dit resultaat bij haar vijfde opeenvolgende Spelen haar vijfde medaille op de vijf kilometer. De vorige drie keer behaalde ze goud, in 1992 brons. Ze is en blijft de meest succesvolle Duitse sporter ooit bij de Winterspelen.

In de slotrace tegen Hughes kwam Pechstein een seconde tekort voor een vierde overwinning op de vijf kilometer. In tien olympische races veroverde de 33-jarige Duitse in totaal negen medailles. In Turijn won ze eerder goud bij de ploegenachtervolging.

Klassen, die in de voorlaatste rit slechts anderhalve seconde langzamer bleek dan Hughes in de race na haar, is de meest succesvolle schaatser van deze Spelen. De 26-jarige allrounder won eerder goud op de 1.500 meter en zilver op de 1.000 meter en de ploegenachtervolging. Op de drie en de vijf kilometer behaalde ze brons. Op de 500 meter ging ze niet van start.

Bij de mannen won de Amerikaan Eric Heiden in 1980 het maximale aantal van vijf gouden medailles. De Russin Ludmila Skoblikova won zes keer schaatsgoud, verdeeld over de Spelen van 1960 en 1964. Toen reden de vrouwen nog vier afstanden op één olympisch toernooi.