Guur

De winter neemt voorlopig nog geen afscheid van Nederland. Vanmorgen vroeg vroor het in het noordoosten van het land op een aantal plaatsen stevig. Na een lichte sneeuwbui klaarde het flink op en bij weinig wind zakte de temperatuur snel. Het weerstation Nieuw Beerta, tegen de Duitse grens, meldde een minimumtemperatuur van 7,9 graden. Aan de grond daalde het kwik zelfs tot 9 graden onder nul. Ook even ten zuiden van Groningen was het met -5 behoorlijk koud.

Vanavond en vannacht wordt het niet zo koud als de afgelopen nacht. De oorzaak is een aantrekkende wind en opkomende bewolking met neerslag. De temperaturen zijn wel laag genoeg om op veel plaatsen in het land natte sneeuw te veroorzaken; op de Veluwe en verder naar het zuidoosten kan een dun laagje sneeuw vallen. Direct langs de kust valt vrijwel alleen regen. Het wordt 0 tot 2 graden bij een matige tot krachtige wind, kracht 4 tot 6.

Morgen is de neerslag naar het zuidoosten weggetrokken, maar het wordt al vrij snel gevolgd door enkele buien met hagel, onweer en natte sneeuw. Er staat een stevige wind uit noordwestelijke richtingen waardoor het bij maximaal 5 graden een gure dag is. Tussen de buien door is het soms een tijd lang droog met nog wat ruimte voor de zon. Tot het einde van de week blijft het wisselvallig met enkele winterse buien. Het kan net als afgelopen nacht regionaal sterk afkoelen.