'Geen stoornis bij Richard H.'

Richard H., de man die ervan wordt verdacht zijn vrouw en twee dochters om het leven te hebben gebracht, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat staat in een rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van justitie. Dat bleek vanmorgen tijdens de voortzetting van de strafzaak tegen de 34-jarige Richard H. in de Haagse rechtbank. Volgens het PBC lijdt de man niet aan een ernstige psychische stoornis. Eerder waren de meningen hierover verdeeld.

Een psycholoog oordeelde dat Richard H. wel verminderd toerekingsvatbaar was, een psychiater die hem ook onderzocht, vond van niet. Het PBC heeft de man geobserveerd en komt nu tot de conclusie dat zijn daad hem volledig kan worden toegerekend. Daarmee is de kans afgenomen dat Richard H. tbs opgelegd krijgt. Het PBC constateerde wel 'een gebrek van ontwikkelde geestesvermogens' bij de man.

In april 2005 gaf H. zijn vrouw Claudia (31) en zijn dochters van drie en vijf op als vermist. Tien dagen later werd hij gearresteerd. Hij bekende toen dat hij zijn gezin om het leven had gebracht en hun lichamen had begraven in het Brabantse bos Alphen-Chaam, bij een camping waar hij vroeger had gekampeerd. H. zou zijn vrouw hebben doodgeslagen met een honkbalknuppel, waarna hij zijn dochters in hun bed wurgde. H. had een relatie met een Poolse vrouw die hij via het internet had leren kennen. Toen zij bij hem thuis wilde langskomen, zag hij geen andere uitweg dan zijn gezin uit de weg te ruimen. Want hij had tegen de Poolse vrouw gezegd dat zijn gezin hem al een paar jaar geleden had verlaten.

H. hield er, naar eigen zeggen, meerdere relaties op na, naast zijn huwelijk. Zijn Poolse vriendin gaf hem tijdens zijn gruweldaad in gedachten 'rust en kracht om verder te gaan'. De kinderen doodde hij zodat zij verenigd zouden zijn met hun moeder. Het PBC noemde dat een 'naïeve rationalisatie' . 'Een kinderlijke smoes waar u troost in vindt', zei de voorzitter van de rechtbank tegen de verdachte. Volgens de rechtbank ging H. gedetailleerd en bedachtzaam te werk. Hij ruimde sporen op en spendeerde het weekend met zijn Poolse vriendin. Daarna ging hij naar zijn werk.

Hij deed de aangifte van vermissing van zijn gezin, in het gezelschap van zijn schoonmoeder. Ook 'hielp' hij de politie bij het onderzoek en deed hij mee aan een zoektocht in Zoetermeer. Rechter Elkerbout zei eerder dat dat heel 'berekend' overkwam. Vrijdag maakt de officier van justitie de strafeis tegen Richard H. bekend.