Frankrijk effent weg voor fusie energieconcerns

Frankrijk heeft zijn bezwaar tegen een fusie van de twee grote Franse energieconcerns Gaz de France en Suez plotseling ingetrokken. Mocht de fusie doorgaan dan vormen de bedrijven samen een van Europa's grootste gas- en stroombedrijven met een gecombineerde omzet van naar schatting 63 miljard euro.

Eerder toonde de Franse regering zich tegenstander van een fusie tussen Gaz de France en Suez, maar afgelopen zaterdag maakte minister-president Dominique de Villepin bekend de fusie toch te steunen wegens 'het strategische belang van energie voor Frankrijk'. Een paar dagen eerder had Enel, het grootste gas- en stroombedrijf van Italië, bekendgemaakt een bod op Suez te overwegen.

De Franse vakbonden hebben woedend gereageerd op de veranderde opstelling van de regering, omdat ze als gevolg van de fusie banenverlies verwachten.

Ook politici in Italië hebben kritiek op de Franse regering en willen dat de Europese Commissie sancties instelt, omdat Frankrijk zich met de voorgenomen fusie niet aan de regels zou houden die een vrije markt waarborgen. Welke sancties werd niet duidelijk.

De Italiaanse minister van Economie, Giulio Tremonti, beschuldigde Frankrijk van 'protectionisme'. 'De neiging van Europese lidstaten om beschermende grenzen te bouwen moet worden gestopt.' Tremonti doelde onder meer op de verordening die de Spaanse regering vrijdag heeft aangenomen. Daarmee moet het makkelijker worden om de voorgenomen overname van het Spaanse energiebedrijf Endesa door het Duitse Eon te blokkeren. Eon bood begin vorige week 29,1 miljard euro voor zijn Spaanse concurrent.

De Spaanse regering wil liever dat het concern in nationale handen blijft. Het heeft daarom een voorkeur voor het bod van 22,6 miljard euro, dat het Spaanse Gas Natural eerder al had gedaan op Endesa.

De raden van bestuur van Gaz de France en Suez hebben vanochtend ingestemd met de fusie tussen beide bedrijven. De aandeelhouders en de Europese Commissie moeten hun goedkeuring nog geven.

fusie Suez heeft kwart markt Nederland

Wat betreft de aandeelhouders zal veel afhangen van Frankrijk. De Franse staat heeft namelijk een belang van 80 procent in Gaz de France.

Gecombineerd hebben Suez en Gaz de France het grootste aandeel op de Europese gasmarkt, een belang van 15 procent. Op het snelgroeiende gebied van LNG (liquefied natural gas) nemen beide bedrijven samen wereldwijd een toonaangevende positie in. LNG wint de laatste jaren in belang omdat gas wereldwijd belangrijker wordt als brandstof.

Door het schrappen van overlappende activiteiten verwachten de bedrijven na hun fusie circa 350 tot 400 miljoen euro op kosten te kunnen besparen. Hoeveel banen daarmee gemoeid zijn is niet duidelijk.

Suez heeft via dochteronderneming Electrabel een sterke positie in de Benelux. In Nederland is Electrabel sinds de overname van een zevental elektriciteitscentrales van Nuon, in 2000, de grootste stroomproducent met een marktaandeel van circa 25 procent.

Wat minister-president Villepin ertoe heeft gebracht om zijn standpunt ten opzichte van de fusie opeens te veranderen, is niet bekend.

Een paar uur voor zijn aankondiging had hij een afspraak op zijn kantoor in Parijs met de twee bestuursvoorzitters van de bedrijven. Het is niet bekend wat daar is besproken. De avond daarvoor had premier Villepin nog gezegd dat een fusie politiek erg moeilijk zou liggen.

Het nationale sentiment speelt ook in andere sectoren. Zo heeft Luxemburg maatregelen genomen om de overname te blokkeren van staalbedrijf Arcelor door het Indiase Mittal Steel dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft.

Twee jaar geleden greep de Franse overheid ook al in toen het Zwitserse farmacieconcern Novartis het Frans-Duitse Aventis wilde overnemen.

Door inmenging van onder meer toenmalig minister van Financiën Nicolas Sarkozy kwam Aventis uiteindelijk in handen van Sanofi, eveneens een Frans farmacieconcern. Daarmee ontstond het op twee na grootste farmaciebedrijf ter wereld.