EU neemt geen sancties tegen Belgrado over Mladic

Servië krijgt van de Europese Unie nog enig respijt om de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Ratko Mladic over te dragen aan het Joegoslavië- tribunaal in Den Haag. De EU ziet er op dit moment van af sancties tegen de regering in Belgrado te nemen.

Langs deze lijn zouden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie vandaag besluiten tijdens hun reguliere overleg in Brussel, aldus enkele deelnemers aan dit overleg. Vorige week zinspeelde Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) op het afbreken van de onderhandelingen met de unie Servië en Montenegro over een associatieovereenkomst met de EU als de Servische autoriteiten zich onvoldoende zouden blijven inspannen om Mladic uitgeleverd te krijgen. Rehn noemde als deadline vandaag, maandag 27 februari.

Maar de ministers van Buitenlandse Zaken beperken zich tot het noemen van de mogelijkheid dat de besprekingen worden opgeschort. 'Het stellen van een ultimatum is niet de juiste weg', zei de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, vanmorgen voorafgaand aan de vergadering met zijn collega's. Hij werd hierin bijgevallen door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot. Het is de bedoeling dat de gesprekken tussen de EU en Servië op 5 april worden voortgezet.

De EU onderhandelt sinds vorig jaar met Servië over een associatie- en stabilisatiepact. Uiteindelijk zou deze overeenkomst kunnen leiden tot een volledig EU-lidmaatschap. Soortgelijke overeenkomsten bespreekt de Unie met andere voormalige deelrepublieken van Joegoslavië. De gesprekken met de unie Servië en Montenegro gingen van start, nadat het land een aantal verdachten van oorlogsmisdaden had overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal. Maar volgens eurocommissaris Rehn is de medewerking sindsdien alleen maar verslechterd.

Vorige week verschenen in de Servische pers diverse berichten dat de arrestatie van generaal Mladic nog slechts een kwestie van tijd was. Hij zou zijn opgespoord, maar er werd nog met hem onderhandeld over de condities waaronder hij zou worden uitgeleverd. Van officiële Servische zijde werden de berichten ontkend.