EU helpt N-Cyprus met 139 mln

Noord-Cyprus, het Turkse deel van het eiland, krijgt 139 miljoen euro steun van de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie hebben vandaag in Brussel besloten het geld - dat reeds in 2004 was toegezegd - ook daadwerkelijk vrij te maken.

Europees Commissaris Olli Rehn, belast met uitbreiding van de Unie, zei vanmiddag in een reactie op het besluit dat nu in het noordelijke deel van het eiland concrete projecten kunnen worden gerealiseerd waardoor de Turks-Cyprische gemeenschap dichter bij de Europese Unie zal komen.

Cyprus maakt sinds 1 mei 2004 deel uit van de Europese Unie. Tijdens een volksraadpleging kort voor de toetreding, wees het zuidelijk deel, Grieks-Cyprus, het VN-plan voor hereniging van het eiland van de hand. De facto betekende dit dat Noord-Cyprus buiten de EU bleef. In een reactie besloot de EU toch geld voor dit deel beschikbaar te stellen als compensatie voor gemiste subsidies. Maar hiertegen verzette zich de Grieks-Cyprische regering, die meer voorwaarden aan de hulpgelden verbonden wilde zien.

Turkije had de Europese hulpgelden liever gezien als onderdeel van een handelsovereenkomst tussen de EU en het noordelijke deel van Cyprus.