De stemming

Donner aan het rappen HIER SPREEKT DONNER VAN JUSTITIE MC Donnert
Donner aan het rappen HIER SPREEKT DONNER VAN JUSTITIE MC Donnert

Niet te kiezen

Lijsttrekker Sibrand Hofstra van de partij Lev-06 uit Zwolle heeft weinig vertrouwen in de bestuurlijke capaciteiten van zijn lijstduwers. Hofstra heeft de kandidaten die plaats 9 tot en met 20 op zijn kieslijst bezetten schriftelijk laten verklaren dat ze afzien van een raadszetel als ze deze via voorkeurstemmen bemachtigen. De lijsttrekker wil de lagere kandidaten tegen zichzelf in bescherming nemen. „Het raadswerk kost je al snel twintig uur per week. Dan is het prettig als je een parttime baan hebt, niet als je vijf dagen per week werkt en een gezin moet onderhouden", zegt Hofstra.”

De top-drie van Lev-06, die bestaat uit een freelance-journalist (Hofstra), een werkloze en een student, voldoet beter aan dit ideaalbeeld. Volgens Hofstra ambieert geen enkele lijstduwer van zijn partij een raadszetel, maar is dit „om eventuele conflicten te voorkomen” op papier gezet.

De nieuwe partij Lev-06 wil meer levendigheid in Zwolle en de gemeenteraad. Een actie als deze lijkt hiermee in tegenspraak, erkent Hofstra. „Veel mensen zien mij nu als een machtswellusteling, maar wij willen als no-nonsenspartij juist een heel open uitstraling hebben.” (MS)

Advertentierel

Als u deze twee voor Maastricht wil laten rennen ga dan 7 maart CDA stemmen.

Deze tekst staat onder een foto van burgemeester Gerd Leers (CDA) en wethouder Han Hoogma (CDA), die in het shirt van MVV bezig zijn aan de stadsloop van Maastricht, afgelopen zomer. Het geheel vormt een drie keer geplaatste advertentie van het plaatselijke CDA in De Ster – de grootste krant van Maastricht – en heeft grote ergernis gewekt. Bij Leers, die vindt dat zijn naam en foto zonder toestemming zijn gebruikt, en zich niet wenst te laten „inpalmen door één partij”.

Boosheid óók bij de fractievoorzitters en lijsttrekkers van PvdA, VVD, GroenLinks, Seniorenpartij, Stadsbelangen, SP, D66, Sociale Vernieuwing en Us Mestreech in de Limburgse hoofdstad. In een verklaring spreken zij hun afkeer uit over de advertentie. „Burgemeester Leers wordt gebruikt ten behoeve van de CDA-campagne”, schrijven ze, „maar Gerd Leers is de burgemeester van ons allemaal.”

De fracties zijn van oordeel dat de handelwijze van het CDA „absoluut in strijd is met de politieke normen die tot nog toe in Maastricht golden.” Ze zijn blij dat Leers zich direct heeft gedistantieerd van de advertentie. (GdV)

Een oude speech

Hans van Mierlo, oprichter van D66, bemoeit zich de laatste maanden nauwelijks in het openbaar met zijn partij. Gisteren trad hij voor het eerst sinds tijden weer op, voor de Amsterdamse D66-afdeling. Hij herhaalde een speech – op dringend verzoek, voegde hij eraan toe – van 5 mei vorig jaar over vrijheid en de multiculturele samenleving. Over zijn partij, de verkiezingen, de kwestie-Afghanistan en het aftreden van fractievoorzitter Boris Dittrich wilde Van Mierlo niet praten. Wel over de cartoonrellen van de afgelopen maand. „De vrijheid van meningsuiting moet niet verabsoluteerd worden. Er moet besef van verantwoordelijkheid zijn voor moslims die denken dat met spot een minachting voor de islam betekent.” Verder hield hij zich afzijdig van de actualiteit. Hij vertrouwde de misschien toch wat ongerust geworden zaal nog wel toe dat hij op 7 maart gewoon D66 gaat stemmen. (GV)

MC Donnert is flex

Het begint op een bende- oorlog te lijken, de ruzie tussen een burgemeester en een rappende minister.

Hier spreekt Donner van justi-tie

Ik doe het samen met poli-tie.

Schuif die dope maar aan de kant

Want een addict Nederland

Zijn zaken die ik liever niet-zie

De politieke campagne tussen minister Piet Hein Donner (Justitie, CDA) en burgemeester Gerd Leers (Maastricht, CDA) over het al dan niet legaliseren van wietteelt begint een beetje op een ordinaire bendeoorlog te lijken. Maar dan wel binnen dezelfde gang, het CDA. Nadat eerst Gerd Leers samen met de Limburgse punkrockformatie De Heideroosjes de studio indook voor een wietlied vóór legalisering, slaat Donner nu terug. Als 'De Don' rapt hij met 'Meester G.'tégen legalisering.

Leers had in het kader van het carnaval bedacht dat hij zijn betoog voor een experiment met legale softdrugs in Maastricht ludiek kon onderbouwen met een rap. De afdeling voorlichting van justitie liet dat niet op zich zitten en schreef een tegentekst.

Van een blowtje word je duf,

Dus steel de show nou niet zo suf.

Ga die drugs niet badineren,

Wees bereid om iets te leren!

Meester G blijkt in het dagelijks leven Barnier Geerling, eigenaar van Iam-studios in Leiden, te zijn. Geerling moest wel even lachen toen hij vorige week begreep dat uitgerekend Donner een rap zou komen inzingen. 'Justitie belde met het verzoek of er bij ons in de studio een rap ingezongen kon worden. We waren eerst wat terughoudend, maar toen we uiteindelijk begrepen waarom het ging hebben we het toch gedaan.' Justitie leverde dinsdag de basistekst voor de rap, Geerling en zijn team gingen aan de slag en zetten de muziek in elkaar. Zelf zong Geerling alle andere partijen in. Donderdag kwam Donner - in driedelig grijs - naar de Leidse studio.

Nog meer stekkies onder licht

Dus die achterdeur blijft dicht!

Lijkt het beleid soms wat verward,

Nou in deze ben ik hard...

De bloggers van Geenstijl - die Donner vaak hard aanpakken - zijn inmiddels om. 'Gerd Leers wordt zwaar gechecked met lauwe lyrics. MC Donnert is flex.' (EK)

Aldus...

'Ik ga verkleed als politicus en val daardoor niet uit de toon tussen de Shreks, prinsessen, heksen, monniken, tijgervellen en rokkostuums.' PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst vierde carnaval bij De Keilebijters in Vreewijk, op zijn weblog.

'Mijn naam is Louter Vos. Stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op mijn partij en ik maak u blij.' (Henk Westbroek in zijn campagnefilmpje voor Leefbaar Utrecht)