Chinezen uit protest in hongerstaking

In China is een massale hongerstaking op gang gekomen. Bijna duizend mensen doen mee aan een protestactie van mensenrechtenactivisten. Hoewel de autoriteiten tientallen prominente critici hebben afgezonderd of opgepakt groeit de actie gestaag uit tot het het grootste protest tegen het communistische bewind sinds de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

De protestbeweging werd begin deze maand op gang gebracht door de prominente advocaat Gao Zhisheng. Door zijn verdediging van dissidenten en aanhangers van de verboden Falun Gong is hij een doorn in het oog van de autoriteiten. Hij heeft de regering in het openbaar opgeroepen een eind te maken aan de 'barbaarse' vervolging van deze semireligieuze sekte en aan mensenrechtenschendingen zoals mishandeling en marteling in de Chinese werkkampen. Het antwoord van de autoriteiten op Gao's ongebruikelijk openlijke kritiek bestond uit het sluiten van zijn advocatenkantoor en het intrekken van zijn vergunning. Hij wordt constant geschaduwd, regelmatig opgepakt en ontsnapte vorige maand aan de dood toen een auto op hem inreed.

Op 4 februari begon Gao zijn protestactie tegen de gewelddadige en systematische onderdrukking van dissidenten door 48 uur in hongerstaking te gaan. Zes andere mensenrechtenactivisten sloten zich bij hem aan en sindsdien houden zij bij toerbeurt een dag hongerstaking.

Via telefoon en email hebben vele honderden mensen uit allerlei delen van het land zich solidair verklaard. De autoriteiten hebben tientallen sympathisanten opgepakt of onder huisarrest geplaatst, onder wie prominente tegenstanders van het regime als pro-democratie-activist Qi Zhiyong, aids-activist Hu Jia en mensenrechtenactivist Zhao Xin. Amnesty International heeft vorige week haar zorg uitgesproken over het lot van verschillende gearresteerde hongerstakers en een beroep op Peking gedaan af te zien van wederrechtelijke opsluiting en het treiteren van activisten die opkomen voor de rechten van de mens.