Boete voor loslopende kip

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw gaat vanaf vandaag boetes uitdelen aan pluimveehouders die hun dieren nog niet hebben afgeschermd. De afscherming is bedoeld om de uitbraak van vogelgriep te voorkomen. Ruim 400 hobbyvogelhouders die afgelopen week bij controles de richtlijnen niet hadden opgevolgd, krijgen opnieuw bezoek.

Als bij een controle blijkt dat een pluimveehouder de richtlijn tot afscherming niet opvolgt, krijgt hij drie dagen de tijd om aan de maatregel te voldoen. Professionele kippenboeren kunnen daarna dwangsommen worden opgelegd van duizend euro per dag. Voor hobby-pluimveehouders bedraagt dit 100 euro per dag.

Vandaag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie voor dieren bekend dat in het Afrikaanse Niger meerdere gevallen van het H5N1 bevestigd zijn. De besmettingen zijn gevonden in het dorpje Illela, 70 kilometer van de grens met Nigeria, waar al eerder vogelgriep is vastgesteld. Onduidelijk is om hoeveel vogels het gaat.

In Duitsland, Roemenië en Frankrijk is het virus opnieuw ontdekt bij wilde vogels. Zwitserland meldde zaterdag een eerste geval van vogelgriep bij een Grote zaagbek, een eendensoort, gevonden in het centrum van Genève. Het is nog niet duidelijk of het om de variant H5N1 gaat.

In Georgië is de variant H5N1 aangetroffen bij zwanen aan de kust van de Zwarte Zee. In China zijn opnieuw twee mensen overleden aan de vogelgriep, waarmee het totaal in dit land nu op veertien komt, in Indonesië is zaterdag een twintigste slachtoffer gevallen. De 21-jarige Roemeniër van wie werd vermoed dat hij het virus bij zich droeg, blijkt na onderzoek niet besmet te zijn met H5N1.