AZ brengt PSV dichter bij landstitel

Acht wedstrijden voor het einde van de competitie is Guus Hiddink er nog niet van overtuigd dat PSV het landskampioenschap zal prolongeren. Voor de wereldberoemde trainer zou dat de derde titel zijn met de Eindhovense club in vier jaar. Maar nadat PSV in Alkmaar de lastige klip AZ met goed gevolg had omzeild, wilde Hiddink slechts spreken van 'een mooie stap tegen een goede ploeg' die was gemaakt. Misschien zou zijn uitspraak gedurfder zijn geweest als hij had geweten dat Feyenoord enkele uren later in Groningen de achterstand liet oplopen tot zeven punten.

Na zes minuten in de wedstrijd ontwijkt Arouna Koné AZ-keeper Henk Timmer en scoort hij het tweede doelpunt voor zijn club PSV. Foto Martin Mooij Alkmaar, 276 februari 2006. AZ PSV 1-2. Arouna Kone omspeelt Henk Timmer de AZ keeper op fraaie wijze en scoort de tweede goal van PSV die AZ uiteindelijk de das omdeed.foto Martin Mooij Mooij, Martin

Gezien het gedegen spel dat PSV wekelijks etaleert, is het niet te verwachten dat het team van Hiddink de kampioensschaal nog zal afgeven aan een concurrent. Hiddink echter: 'Vorig seizoen had ik er een beter gevoel bij. Hoewel de statistieken schijnen aan te geven dat we er toen na 26 wedstrijden niet zo goed voor stonden als nu. Toch zegt me dat allemaal niet zoveel.'

Maar wie zou PSV op de marsroute naar de titel nog kunnen dwarsbomen? De ploeg kan in korte tijd genadeloos toeslaan om vervolgens het doel hermetisch af te grendelen en lachend achterover te leunen. Dat gebeurde gisteren in de Alkmaarderhout immers ook. Binnen zes minuten was de wedstrijd beslist door doelpunten van Jan Vennegoor of Hesselink en Arouna Koné. Bij de tweede treffer werd door PSV geprofiteerd van een foute pass van Demy de Zeeuw en het openingsdoelpunt ontstond doordat Vennegoor of Hesselink bij een corner een luchtduel won van Joris Mathijsen. Daarna kon PSV het zich zonder grote gevolgen permitteren in zijn schulp te kruipen en AZ het initiatief te laten.

De tegentreffer van uitblinker Stijn Schaars maakte op de Brabantse ploeg nauwelijks indruk. Langs de kant vond Hiddink dat zijn team zich wel erg ver terug liet vallen. Toen Eric Addo met een verrekte knie geblesseerd uitviel, bracht hij in plaats van een andere verdediger Ibrahim Afellay in het veld om op het middenveld AZ meer onder druk te zetten. PSV ging echter onverstoord verder met zijn geliefde spelletje: het verdedigen van een voorsprong. Slechts af en toe deelden Farfán en Koné speldenprikken uit. Ze werden in man-tot-man-gevechten meestal onschadelijk gemaakt door Mathijsen, Kew Jaliens of Barry Opdam. De behoudende aanpak van PSV heeft de kenmerken van Italiaanse degelijkheid; calcio in de eredivisie.

Met jaloerse blikken zal Louis van Gaal langs de lijn hebben toegekeken. Het volwassen voetbal dat hij juist bij zijn spelers mist, zag hij in optima forma terug bij PSV. Aan de andere kant valt AZ weinig te verwijten. De club gaat gebukt onder een te hoog verwachtingspatroon. Dit als gevolg van een paar spectaculaire resultaten die werden behaald onder de vorige trainer Co Adriaanse. AZ werkt echter met een kwart van het budget waarover de traditionele top-3 (Ajax, Feyenoord en PSV) beschikt. En dat nog mede dankzij de giften van weldoener Dirk Scheringa. De bankeigenaar betaalt het liefst geen afkoopsommen en huldigt het principe dat de selectie zoveel mogelijk uit Nederlandstalige spelers moet bestaan. Dan wordt de keuze op de transfermarkt wel heel beperkt. Vandaar dat AZ versterkingen zoekt bij clubs als RKC en Willem II. Probeer dan maar eens een topteam te maken dat ook nog leuk, aanvallend en verzorgd voetbal speelt. Negen miljoen euro betalen voor een spits als Arouna Koné kan de Noord-Hollandse club zich niet permitteren. Dat wil AZ ook niet.

Maar dit alles is nog geen excuus voor een slappe, ongeconcentreerde beginfase in de wedstrijd. Vorig seizoen had AZ een patent op snelle openingsdoelpunten. In de huidige competitie waren Feyenoord, FC Utrecht en gisteren dus ook PSV in staat om de volgelingen van Van Gaal in een vroeg stadium te overrompelen. Van Gaal: 'Wij hebben het wereldrecord wedstrijd-weggeven nu wel gebroken.' De spelers van AZ kunnen slechts gissen naar de oorzaak, want ze worden voor elke wedstrijd door hun trainer op scherp gezet. Mathijsen: 'Het was gewoon een perfecte corner (van Jason Culina, red.) bij dat eerste doelpunt. Moeilijk te verdedigen. Ik verloor het kopduel van Vennegoor, maar koppen is dan ook zijn kwaliteit. Dat we nu in de beginfase al een paar keer zijn verrast kun je geen toeval meer noemen. Misschien moeten we elkaar voor de wedstrijd nog meer opfokken en op scherp zetten. Duels met topploegen worden op details beslist. Als we hierin vorderingen maken kunnen we straks ook de topteams pakken.'

Stijn Schaars, de middenvelder die AZ voor een appel en een ei overnam van Vitesse en steeds meer een dragende speler wordt in het elftal, mist in zijn team een professionele aanpak. 'Kijk naar Phillip Cocu. Die zie je nooit rare fouten maken. En van een wedstrijd als AZ-PSV raakt hij met al zijn ervaring niet onder de indruk. Van Gaal zal ook van ons proberen volwassen voetballers te maken. Daarom heb ik vertrouwen in de toekomst. En meerdere spelers met mij, anders zouden jongens als Meerdink en Jaliens niet tot 2011 hebben bijgetekend.'

Voor het weekend tekenden de twintigjarige talenten Haris Medunjanin (tot 2009) en Kees Luyckx (tot 2008) voor een langer verblijf in Alkmaar.

AZ 1 PSV 2

Ruststand 0-2. 3. Vennegoor of Hesselink 0-1. 6. Koné 0-2. 61. Schaars 1-2. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 8.578. Gele kaart: Jaliens, Landzaat (AZ), Koné (PSV)

    • Erik Oudshoorn