Automaat kraakvrij met lucht

De banken gaan hun geldautomaten verbouwen om kraak met gas tegen te gaan. Een deel van de automaten wordt voorzien van ventilatieroosters, zodat criminelen er geen gas in kunnen pompen waarmee ze de geldmachines opblazen. Daarnaast bekijken de banken of ze inktpatronen kunnen gebruiken die het geld bij een kraak onbruikbaar maken, zoals dat al gebeurt in geldkoffers.

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag gezegd. Hij stelde dat er nog geen algemene methode is ontwikkeld om dit soort kraken aan te pakken.

De kraak met gebruik van gas is een vrij nieuwe techniek die uit Frankrijk komt. Daarbij boren criminelen een gat in de geldmachine waardoor ze gas in de automaat pompen. Dat gas brengen ze van een afstand tot ontploffing, waarna het geld over straat dwarrelt.

In Apeldoorn werd afgelopen weekend nog een automaat op deze wijze opgeblazen. Het is onduidelijk hoeveel geld daarbij werd buit gemaakt. De politie vond 1.800 euro terug op straat en in de automaat zat nog 22.000 euro.

De NVB noemt de plaatsing van luchtroosters een van de oplossingen om een kraak met gas te voorkomen. 'Daar waar het kan en het risico op een kraak groot is, wordt al aan luchtroosters gewerkt', aldus een woordvoerder namens de banken. Het is echter niet altijd mogelijk om luchtroosters in de automaten te plaatsen.

Door de nieuwe vorm van kraak worden de banken voor de tweede keer in korte tijd gedwongen hun geldautomaten aan te passen. De afgelopen jaren zijn alle geldmachines al voorzien van een voorzetstukje. Dat moet voorkomen dat criminelen de gegevens van pinpassen kopiëren om vervolgens de bijbehorende rekeningen te plunderen.