Stemloze medeklinkers

febfamZondag is deze week een schooldag, dus zweet mijn vrouw nu in de keuken op het huiswerk van mijn zevenjarige dochter Famke. Zoals een goede Russische moeder betaamt. De school geeft namelijk bizar veel en ingewikkeld huiswerk mee. Famke zou er dagelijks een uur of drie aan kwijt zijn. Zoiets doe je een kind niet aan.
Zelf heb ik tien minuten in woordenboek en daarna encyclopedie gezocht naar soglasnije zvoeki; daarvan moet Famke er vijf opschrijven. Het blijken stemloze medeklinkers, wat waren dat ook alweer? Famke wordt geacht er vijf uit de mouw te schudden zonder dat iemand haar het begrip ooit uitlegde.
Zo stelt het Russische onderwijs continu de onmogelijkste eisen aan leerlingen, gesymboliseerd in de loeizware boekentas waarmee Famke elke morgen als een geroutineerd backpacker het schoolplein opzwoegt. Gelukkig begrijpt het onderwijs dat zelf ook wel. Spieken wordt oogluikend toegestaan, er bestaat zelfs een ware spiekindustrie: anders haalt niemand zijn tentamens. Ook gaat elke juf ervan uit dat ouders het huiswerk voor hun rekening nemen. Tijdens ouderavonden krijgen papa’s soms de wind van voren om hun spelfouten, hoor ik.
Nu begrijp ik ook waarom Russische grootouders hun kleinkinderen vaak opvoeden. De ouders hebben domweg geen tijd. Die moeten werken én naar school. Offers die je graag brengt voor het beste onderwijs ter wereld.

    • Coen van Zwol