www.nrc.nl

Beet. ,,Wie behoefte heeft aan een half uurtje amusement', schrijft Herbert Blankesteijn in zijn rubriek Beet, 'moet eens in een zoekmachine intikken: ridiculous patents. Er zijn leuke websites die belachelijke octrooien verzamelen, zoals het octrooi op het een-klik-bestelsysteem van Amazon of het octrooi op zijwaarts schommelen, in 2002 toegewezen aan het zoontje van een Amerikaanse octrooideskundige. Aan die lange lijst kunnen we er mogelijk binnenkort een toevoegen, want het Amerikaanse telefoonbedrijf Cingular heeft een octrooi aangevraagd dat betrekking heeft op smileys.

Publieke omroep. De Nieuw-Zeelandse publieke omroep kost de overheid 7 euro per persoon. In Nederland is dat zo'n 36 euro per persoon. Reden voor de VVD om het Nieuw-Zeelandse systeem als voorbeeld te gebruiken voor de Nederlandse omroepplannen. Maar in Nieuw Zeeland is lang niet iedereen gelukkig met de programma's, zo blijkt uit een bijdrage van correspondent Hans van Kregten in een serie verhalen over de publieke omroepen in het buitenland. 'Zelfs de beroemdste Nieuw-Zeelander, Sir Edmund Hillary, de eerste man die de Mount Everest beklom, zette zijn handtekening onder een boze, open brief over de publieke omroep.' Via www.nrc.nl/buitenlandseomroep zijn afleveringen te lezen over onder meer Polen, Italië en de Verenigde Staten.

,,Smileys of emoticons zijn, zoals de lezer weet, groepjes leestekens die als je ze op een bepaalde manier bekijkt, lijken op een gezichtje. Afhankelijk van de tekens die je gebruikt kun je dat gezichtje laten lachen, treurig laten kijken, knipogen, zijn tong uitsteken, enzovoort.'

Publieke omroep. De Nieuw-Zeelandse publieke omroep kost de overheid 7 euro per persoon. In Nederland is dat zo'n 36 euro per persoon. Reden voor de VVD om het Nieuw-Zeelandse systeem als voorbeeld te gebruiken voor de Nederlandse omroepplannen. Maar in Nieuw Zeeland is lang niet iedereen gelukkig met de programma's, zo blijkt uit een bijdrage van correspondent Hans van Kregten in een serie verhalen over de publieke omroepen in het buitenland. 'Zelfs de beroemdste Nieuw-Zeelander, Sir Edmund Hillary, de eerste man die de Mount Everest beklom, zette zijn handtekening onder een boze, open brief over de publieke omroep.' Via www.nrc.nl/buitenlandseomroep zijn afleveringen te lezen over onder meer Polen, Italië en de Verenigde Staten.