Worst

Het is mooi geweest, daar in Turijn. Niets mis met Olympische Winterspelen, maar je denkt er toch altijd een ansichtkaart bij. Of een koninklijk familietafereeltje in Lech, toen oma en opa er nog waren. En Freddy Heineken natuurlijk.

Doe mij de mensheid maar in waaiers, zoals vandaag in de Omloop Het Volk. Achter een krom stuur, met vallen en opstaan. Ik ben als een kind zo blij dat het wielerseizoen nu echt begint. Weinig is mooier dan het mollige universum van het peloton. De dichter Remco Campert zal de laatste zijn om dit te ontkennen. Remco is vandaag niet uit zijn huis te roken. Niet door een vriend, niet door een vrouw. Hij waait mee over de Oude Kwaremont en de Berendries en zal na 176 kilometer, in Overmere, de rug flink rechten. Geen ontsnappen aan.

Er staat veel te gebeuren in het nieuwe seizoen. Lance Armstrong is er niet meer bij. Erik Dekker houdt er in de zomer mee op, en in zijn spoor misschien ook Michael Boogerd. Sprinter Alessandro Petacchi heeft zijn zinnen gezet op de voorjaarsklassiekers, met name op de Ronde van Vlaanderen. Karsten Kroon krijgt van Bjarne Riis eindelijk carte blanche om de Amstel Goldrace te winnen. Dat mocht vorig jaar niet van Erik Breukink. Oscar Freire is weer puistvrij aan het zitvlak. En met de aanwerving van de Colombiaan Mauricio Ardila manifesteert deRaboploeg zich extreem als een olympisch dorp. Russen, een Australiër, een Deen, een Duitser, een paar Spanjaarden, ja zelfs een Fin, het fietst allemaal door elkaar heen, voor de bank. En het spreekt geen woord Nederlands. Of misschien één: bidon.

Insiders menen te weten dat vandaag het festival-Boonen begint. Zij gaan ervan uit dat de wereldkampioen in zijn eentje het hele voorjaar stuk rijdt. Met als hoogtepunten Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Tom Boonen won in de Ronde van Qatar op een na alle ritten en zegevierde ook in de Ruta del Sol. De vorm is er. De wil om te winnen ook. Boonen is kinderlijk verguld als iemand hem de nieuwe kannibaal noemt. Deze week liet hij in Belgische kranten optekenen dat juist stress hem sterk maakt.

Aan stress geen gebrek. De flandrien is in de winter met horten en stoten ingehuisd in Monaco. Waar hij zigzaggend moest trainen tussen Bentleys, Maseratis en Lamborghinis. Een brommer hebben ze in Monaco niet. Waar hij overigens de weg niet kent: op een avond mocht Axel Merckx hem naar zijn flatje piloteren. Ook niet bevorderlijk voor de vorm: Boonen resideert meestal alleen in Monaco, en hij kan geen ei bakken. Zeker een kannibaal raakt dan op den duur ondervoed.

Nog schadelijker is de mercantiele carroussel die het leven van de wereldkampioen overhoop heeft gehaald. Boonen is van top tot teen portretrecht geworden. Hij heeft een dagtaak aan het ondertekenen van het ene reclamecontract na het andere. Om maar iets te noemen, hij is uithangbord van Scarlet en van een Levenslijnactie van de commerciële televisie. Er liggen Tom Boonenschoenen in de winkel (300 euro). Binnenkort is Tom Boonen ook in worstvorm verkrijgbaar bij de slager en in de supermarkt. Zijn afbeelding prijkt alreeds op de verpakking van de fijne vleeswaren van Fresty Fresh. Nog voor de Ronde van Vlaanderen zal de Tom Boonen-kinderworst worden gelanceerd. De wielrenner vindt alles goed, want: eigen kop eerst. Het product Tom Boonen.

Fresty Fresh.

Kan een wereldkampioen in de (niet eens artisanale) armoe van vleeswaren treden? Frank Vandenbroucke heeft van zichzelf enzijn carrière een karikatuur gemaakt. De gekkigheid kon niet op, maar hij hield zich wel altijd ver van kinderworst. Zelfs de geldwolf Armstrong hield het in de persoonlijke sponsoring nog een beetje op niveau. Het allertreurigste: Boonen moet voor Fresty Fresh mee naar de beurs. Dus: na Parijs-Roubaix gauw even douchen en hop, op klantenbezoek voor de variant van Gelderse worst. In regenboogtrui.

Dat Bram Tankink zich door een megalomane middenstander in Drenthe laat inpakken voor wat drinkgeld is zo legitiem als wat. Maar van een wereldkampioen, met een jaarsalaris van om en bij het miljoen euro, verwacht je iets meer merkgevoeligheid. Voor minder dan shampoo en gel in de strijd tegen de sirocco mag hij niet bestaan. Sauna Diana? Alla!

Ik zie het al voor me: Tom Boonen verliest in de sprint de Omloop Het Volk. Kop in de ochtendkranten: 'Tom reed als een worstenbrood' Dat schrijven ze dan van een wereldkampioen, voor wie een hemel vol moslima's valt.

    • Hugo Camps