Verdachte terreur op vrije voeten

Opnieuw is een verdachte in het zogenoemde Hofstadproces door de rechtbank vrijgelaten. Gisteren schorste de rechtbank de voorlopige hechtenis van verdachte Zakaria T. Daarmee is de helft van de veertien verdachten inmiddels op vrije voeten.

T. blijft wel verdachte in het proces, maar de rechtbank verwacht niet dat zijn mogelijke celstraf hoger uitvalt dan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. T. werd in november 2004, enkele dagen na de moord op cineast Theo van Gogh, opgepakt en zat sindsdien vast. Het openbaar ministerie (OM) had vijf jaar tegen T. geëist.

Veertien verdachten staan sinds begin december terecht. Hun proces is gevoerd in de zwaar beveiligde rechtbank 'de Bunker' in Amsterdam-Osdorp. Ze worden onder meer beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Het OM eiste straffen variërend van vijftien maanden tottwintig jaar cel. In één geval eiste het OM vrijspraak. Tegen Mohammed B., die nu wel verdachte is, werd geen strafgeëist, omdat B. eerder tot levenslang is veroordeeld voor de moord op de filmmaker Theo van Gogh, in november 2004.

Volgens het OM zou T. een belangrijke ondersteunende rol hebben gespeeld binnen de de vermeende terroristische Hofstadgroep. T. reisde in 2003 samen met hoofdverdachte Jason W. af naar Pakistan. Volgens de verdachten om er een koranschool te bezoeken. Justitie meent dat de twee een trainingskamp volgden in Pakistan. T. verbleef ook enige tijd in de woning W. in de Haagse Antheunisstraat van waaruit W. een handgranaat naar leden van het arrestatieteam gooide. Mohammed B. in zijn testament T. genoemd als erfgenaam. Volgens justitie was dat omdat Mohammed. B. ervan uit kon gaan dat T. zijn boodschap zou verspreiden.

Gisteren, de laatste zittingsdag in het Hofstadproces, besloot de rechtbank de voorlopige hechtenis van Ahmed H. niet op te heffen, zoals diens advocaat V. Koppe had verzocht. Het OM had ook vijf jaar tegen H. geëist. Volgens justitie was H. de computerexpert van de Hofstadgroep. H. woonde enige tijd in de woning van Mohammed B. tot hij werd aangehouden.

Op 10 maart doet de rechtbank uitspraak in alle zaken in het Hofstadproces.