Van Basten: AZ-spelers niet ontzien

Bondscoach Marco van Basten is niet van plan rekening te houden met het drukke programma van de AZ-internationals. Wel hekelt hij het wedstrijdschema van zijn eigen werkgever, de KNVB.

AZ is met zeven spelers hofleverancier van het Nederlands elftal dat woensdag in Amsterdam tegen Ecuador zijn eerste oefeninterland speelt voor het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Twee dagen later moet AZ naar Nijmegen voor de uitwedstrijd tegen NEC.De selectie van Louis van Gaal, die morgen aantreedt tegen koploper PSV, heeft in totaal vijftien internationals. Dit verdeeld over verschillende landen.

Van Basten, die al enige tijd de overbelasting van topvoetballers aan de kaak stelt, zal de door hem geselecteerde AZ-spelers niet sparen. ,, Zoveel gelegenheid is er niet om te oefenen voor het WK.'

Het neemt niet weg dat hij het programma, dat de KNVB heeft opgesteld, afkeurt. ,,Tv-zenders (in dit geval RTL, red.) beginnen steeds meer te bepalen wanneer wedstrijden gespeeld moeten worden. Dat is niet in belang van het voetbal. AZ moet zich op een goede manier kunnen voorbereiden op de competitiewedstrijd tegen NEC .

De bondscoach heeft intern geen protest aangetekend toen hij zag dat zijn eigen werkgever zo kort op een interland een competitieduel had gepland. ,,Er zijn zoveel belangen die een rol spelen. Daar kan ik me allemaal niet mee bezighouden', aldus Van Basten.

De KNVB heeft geprobeerd de wedstrijd NEC-AZ te verschuiven, zo blijkt uit een schrijven aan AZ. Dat was om programmatechnische redenen niet mogelijk. Te meer daar NEC het duel niet naar het zaterdag wilde verplaatsen. Volgens de KNVB voldoet de rustpauze van twee etmalen aan de 'technische uitgangspunten'.

Een woordvoerder van de bond stelt dat AZ in het zogenoemde knelpuntenoverleg voor de samenstelling van het competitieschema geen bezwaar heeft aangetekend tegen het spelen van de competitiewedstrijd in De Goffert op vrijdag. Een zegsman van de club in de Alkmaarderhout erkent dat de toenmalige technisch directeur Martin van Geel dit inderdaad heeft verzuimd. ,,Maar de KNVB behoort ook toe te zien op een zo eerlijk mogelijke competitie. De interland tegen Ecuador was pas in een later stadium bekend.'

AZ-trainer Louis van Gaal zal geen verzoek indienen bij Van Basten over een beperking van deinzetbaarheid van zijn spelers. Vooralsnog zijn de internationals van de Noord-Hollandse club allemaal fit.

De door Van Basten opgeroepen spelers van AZ zijn: doelman Henk Timmer. De verdedigers Tim de Cler, Kew Jaliens, Barry Opdam, en Joris Mathijsen. Middenvelder Denny Landzaat en aanvaller Martijn Meerdink. Ook Ron Vlaar (ex-AZ, nu Feyenoord) behoort weer tot het keurkorps van Oranje.

Van Basten lijkt afscheid te hebben genomen van Edgar Davids. ,,Hij heeft ons nog niet kunnen overtuigen', aldus de bondscoach. In de groep van 22 namen is het aantal rechtervleugelverdedigers dun gezaaid. Alleen Jaliens speelt met enige regelmaat op deze plek. Niettemin heeft Van Basten Feyenoorder Serginho Greene niet geselecteerd. ,,Hij zal meer indruk op ons moeten maken', meent Van Basten.

Ook voor Klaas-Jan Huntelaar, die deze week een sterke indruk maakte tegen Internazionale, heeft Van Basten nog geen plek vrijgemaakt in de selectie van Oranje. ,,De concurrentie op het gebied van spitsen is groot.'

De uitnodiging voor Mark van Bommel was volgens de bondscoach vanzelfsprekend omdat de middenvelder van Barcelona ook bij de vorige interland tegen Italië werd geïnviteerd, maar toen geblesseerd raakte. ,,Voor enkele spelers is het de laatste kans om zich in de WK-selectie te spelen', waarschuwde Van Basten.

    • Erik Oudshoorn