Tweede bronzen medaille Verheijen

In de schaduw van olympisch kampioen Bob de Jong heeft Carl Verheijen zijn tweede bronzen medaille gewonnen bij de Winterspelen in Turijn. Na zijn derde plaats in de Nederlandse achtervolgingsploeg werd hij gisteren derde op de tien kilometer.

Carl Verheijen: ,,Ik kon niet harder en dan moet je je neerleggen bij het feit dat anderen sneller zijn.' Foto AFP Carl Verheijen of The Netherlands skates to win bronze in the Men's 10000M speed skating competition during the 2006 Winter Olympics 24 February 2006, in Turin. Bob De Jong of The Netherlands won the gold medal while US Chad Hedrick took the silver medal. AFP PHOTO/GOH CHAI HIN
Carl Verheijen: ,,Ik kon niet harder en dan moet je je neerleggen bij het feit dat anderen sneller zijn.' Foto AFP Carl Verheijen of The Netherlands skates to win bronze in the Men's 10000M speed skating competition during the 2006 Winter Olympics 24 February 2006, in Turin. Bob De Jong of The Netherlands won the gold medal while US Chad Hedrick took the silver medal. AFP PHOTO/GOH CHAI HIN AFP

Verheijen, die voor dit toernooi nooit eerder een medaille won op de Spelen, had een achterstand van zeven seconden op de eindwinnaar. Hij was na afloop tevreden met zijn klassering. 'Ik kon niet harder en dan moet je je neerleggen bij het feit dat anderen sneller zijn', sprak hij na zijn verloren race tegen Chad Hedrick.

De afsluitende rit op de tien kilometer moest de apotheose worden van het olympische schaatstoernooi. Hedrick is en Verheijen was wereldrecordhouder op deze afstand. De Texaanreed alleen in de beginfase harder dan De Jong, die aan de finish bijna vier seconden sneller bleek.

Hedrick behaalde gisteren zijn derde medaille op zijn eerste Winterspelen. Hij won eerder dit toernooi goud op de vijf kilometer en brons op de 1.500 meter. Op de 1.000 meter werd hij zesde. Hij deed ook mee aan de ploegenachtervolging. Na afloop van het slotnummer klaagde hij over vermoeide benen. ,,Daarom kan ik leven met de tweede plaats, die ik op mijn tandvlees heb behaald.'

Sven Kramer, de derde Nederlandse deelnemer op de tien kilometer, eindigde op een teleurstellende zevende plaats. De zilveren medaillewinnaar van de vijf kilometer reed op de dubbele afstand bijna zeventien seconden langzamer dan De Jong. Daarmee eindigden de Spelen voor Kramer in mineur. Hij viel bij de ploegenachtervolging en eindigde op de 1.500 meter in het achterveld. 'Ik kwam geen moment in mijn slag', wist Kramer.

Na de dubbelslag van de nationale stayers hebben de Nederlandse olympiërs nu negen medailles gewonnen in Turijn. Hiermee beantwoorden ze aan de doelstelling van de sportkoepel NOC*NSF. De Nederlandse schaatsers wonnen tot dusverre drie keer goud, twee keer zilver en vier keer brons. Vandaag staat nog de vijf kilometer bij de vrouwen op het programma.