The Kooks:

The Kooks: Inside In/Inside Out (Virgin)***

The Kooks: "Inside in/inside out"

'Kooks' was een lief romantisch liedjes van David Bowie's album Hunky Dory uit 1971. De groep The Kooks uit het Engelse Brighton noemde zichzelf naar dat lied en hanteert op debuutalbum Inside In /Inside Out een met Bowie-van-toen vergelijkbare mix van gevoelige akoestische ballads en opgewonden rockers, met nadruk op het laatste.

Singles 'You don't love me' en 'Eddie's gun' doen in hun melodieuze springerigheid niet onder voor recente triomfen van Kaiser Chiefs en Maximo Park, terwijl de pophistorie van The Kinks tot Flaming Groovies tot Supergrass in The Kooks' muziek doorschemert. Zanger en voornaamste songschrijver Luke Pritchard blinkt uit in alledaagse vertellingen, zoals het aandoenlijke 'She moves in her own way' over een meisje dat 'came to my show just to hear about my day'. Waar het dit leuke, in Ray Davies' Konk-studio opgenomen album aan ontbreekt is een beetje diepte en reflectie, precies dat wat Hunky Dory tot een instantklassieker maakte.

    • Jan Vollaard