Thaksin ontbindt Thais parlement

De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft gisteren het parlement ontbonden. Volgens een decreet van koning Bhumibol zijn nieuwe verkiezingen, uitgeschreven voor 2 april, nodig om te voorkomen dat de huidige politieke spanningen tot geweld leiden.

Tegenstanders zullen morgen in de derde grote demonstratie van deze maand in Bangkok Thaksins aftreden eisen. Zij beschuldigen hem van corruptie en machtsmisbruik bij de verkoop van het familiebedrijf Shin Corp. Thaksins familie verkocht dat vorige maand belastingvrij voor 1,55 miljard euro aan de Singaporese investeringsmaatschappij Temasek Holdings. Een verzoek van de oppositie bij de rechter om een afzettingsprocedure te beginnen werd onlangs afgewezen. Wel oordeelde een commissie die de overdracht onderzocht donderdag dat Thaksins zoon de regels voor de tenderprocedure had overtreden en dat diezelfde zoon en een dochter de regels voor handel in aandelen hadden geschonden.

Voorafgaand aan de aankondiging gisteren bezocht Thaksin zijn aanhang op het platteland, waar hij grote populariteit geniet, onder andere omdat hij kredietverstrekking voor arme boeren mogelijk heeft gemaakt.'Als jullie me kwijt willen, stuur me dan naar huis', zei hij tegen de 3.000 verzamelde boeren, niet ver buiten Bangkok. 'Maar als jullie mij willen blijven gebruiken, stem dan op mij', nam hij een voorschot op de campagne. Aansluitend aan dat bezoek had Thaksin een vergadering met zakenlieden en ambtenaren, waar hij voorstellen deed voor loonsverhoging voor ambtenaren en belastingverlaging voor werknemers en straatverkopers.

In februari vorig jaar won Thaksins partij Thai Rak Thai (Thai houden van Thai) met een meerderheid van 375 van de 500 parlementszetels. Zijn daadkrachtige optreden na de tsunami, enkele weken voor de verkiezingen, droeg bij aan die overwinning. Zijn termijn zou in 2009 aflopen. Zijn belangrijkste tegenstander zal zijn vroegere vriend, de populistische mediamagnaat Sondhi Limthongkul zijn. Die leidde de demonstraties tegen Thaksin. Zijn kamp heeft aangegeven de protestmars morgen door te zetten, omdat het alleen genoegen neemt met het aftreden van de premier. (Reuters, AFP, AP)