Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

In de comedyserie Kinderen Geen Bezwaareen optreden van de cabaretgroep Purper met Jan Dagevos (nu huisarts), Erik Brey, Haye van der Heyden en Alfred van den Heuvel. De comedy werd geschreven door Haye van der Heyden, mede-oprichter van Purper. Ned. 3, 19.35-20.00u. Foto Leendert Jansen Jansen, Leendert

Nova. Onder meer een reportage uit Zaandam waar de lokale ijsbaan de komende gemeenteraadsverkiezingen een rol speelt en een gesprek met krijgsheer Jan Mohammed in Uruzgan, de provincie in Afghanistan waar de Nederlandse militairen naar toe zullen gaan. Ned.3, 22.10-22.35u.

documentaire

Zembla: De moordenaars van München '72. Op de Olympische Spelen van 1972 in München werden elf Israëlische atleten vermoord door Palestijnse terroristen van de Zwarte September. Meteen daarna gaf premier Golda Meir de geheime dienst Mossad opdracht om de daders te vinden. Voor het eerst spreken leden van de Mossad in detail over Operatie Bajonet waarbij meer dan 25 Palestijnse terroristen werden vermoord. De film Munich van Steven Spielberg is gebaseerd op deze gebeurtenissen. Het hoofddoel van Operatie Bajonet is het elimineren van Ali Hassan Salameh, het brein achter de gijzelingsoperatie en een kroonprins binnen de PLO van Yasser Arafat. Ned. 3, 11.50-12.30u.

Leonardo: The man behind the shroud. De lijkwade van Turijn wordt door miljoenen gezien als het doek waarin Jezus werd begraven. Is er een verband tussen de lijkwade en een zelfportret van Da Vinci? National Geographic, 19.00-20.00u.

praatprogramma

Andries. Maxime Verhagen, fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, gaat terug naar de Leidse roeivereniging Njord, waarvan hij als student lid was. Verder gaan Knevel en Verhagen skieën en reizen ze naar Maastricht, waar Verhagen opgroeide. Het portret belooft een beeld te geven van de manier waarop Verhagen leiding geeft aan de CDA-fractie en hoe hij met dieptepunten en teleurstellingen omgaat. Ned. 1, 21.50-22.20u.

KUNST

Ontwerpprijs 2006. Nieuw ontwerpprogramma over de plannen en ideeën van de nieuwste generatie ontwerpers. In deze eerste aflevering vechten jonge ontwerpers om een bouwopdracht voor woningen voor beginners op de woningmarkt n.a.v. Smart Start-prijs, de bouwfondsprijs voor jonge architecten. Waarom is het nodig speciaal voor jongeren woningen te bouwen. Aan het woord komen Wouter van Stiphout, architectuurhistoricus, de Haagse wethouder Marnix Noorder en projectontwikkelaar Henk van Zantvoort. Ned. 1, 16.35-16.50u.

Beeldenstorm. Eerste deel van de laatste reeks van dit programma. Henk van Os ontmoet Rembrandt en Caravaggio naar aanleiding van de tentoonstelling in het Van Goghmuseum. Voor het eerst in de geschiedenis wordt daar een tentoonstelling gewijd aan twee van de grootste 17de-eeuwse kunstenaars: Rembrandt van Rijn (1606-1669) en Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Van Os vergelijkt het werk van Rembrandt met dat van diens Italiaanse evenknie Caravaggio. Ned. 1, 16.50-17.05u.

olympische spelen

Sportjournaal. Samenvattingen, reportages interviews en rechtstreekse verslagen van de Olympische Spelen in Turijn met om 16.00 uur schaatsen 5 km dames. Ned. 2, 12.00-22.50u.

informatief

Art of Life. Presentatrice Monita Rajpal bezoekt het mondaine ski-oord Whistler in Canada. Voorts een onderzoek naar het reizen per privé-jet waardoor skiërs de gewone luchthavens kunnen mijden. Voormalig skikampioen Simon Jacomet maakt nu skies op bestelling. Monita bezoekt verder de Diamonds in the Snow Party vanjuwelenmaker De Grisogono in Gstaad en bekijkt in zijn huis in Genève zijn auto- en wijn-collectie. CNN, 13.30u. en 17.30u, en zondag om 15.30u. en 20.30u.

Natuurlijk - Plattelanders. Zesde aflevering van een 12-delige natuurserie over het Nederlandse platteland. Door het veranderende klimaat en de daarmee gepaard gaande stijging van de zeespiegel is versterking van het Waddengebied noodzakelijk. Natuurbeheerder Otto Overdijk laat ons zien wat de Wadden uniek maakt, zoals de kweldervegetatie met bijzondere zoet-zout overgangen en het voedselrijke watersysteem. Ned. 1, 17.05-17.30u.

sport

NOS Tennis ABN/AMRO. Rechtstreeks verslag van de eerste halve finale van het ABN Amro-tennistoernooi. Ned. 1, 13.55-16.35u.

A1 Grand Prix - Mexico. Verslag van de kwalificatie voor de A1 Grand Prix-series op het circuit van Monterrey City in Fundidora Park in Mexico. Nederland wordt vertegenwoordigd door het team van Jan Lammers, met achter het stuur Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen. RTL7, 21.05-22.55u.

De Wedstrijden: Eredivisie. Samenvattingen van onder meer ADO Den Haag tegen Vitesse en Sparta Rotterdam tegen Willem II. Talpa, 22.00-23.10u.