Televisie Overige films

Sherlock Holmes and the Secret Weapon (Roy William Neill, 1942, VS). Aflevering uit succesvolle reeks met Basil Rathbone als Sherlock Holmes en Nigel Bruce als Watson. BBC2, 12.30-13.35u., zwart-wit.

Three Men and a Baby (Leonard Nimoy, 1987, VS). Remake van Franse komedie Trois hommes et un couffin (Coline Serreau, 1984) volgt het origineel op de voet. Drie samenwonende vrijgezellen (Tom Selleck, Steve Guttenberg en Ted Danson) ontdekken vaderschap wanneer er een baby op de stoep ligt. België 1, 14.05-15.45u.

Brewster's Millions (Walter Hill, 1985, VS). Zevende verfilming van klassieke roman van George Barr McCutcheon is een schreeuwerige komedie waarin Richard Pryor schmiert als een baseballspeler die 300 miljoen dollar erft, op voorwaarde dat hij tien procent daarvan binnen één maand zinnig weet te besteden. Veronica, 18.35-20.30u.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997, VS). Eerste productie van Spielbergs studio Dreamworks voldoet aan alle eisen van een dure actiefilm en tracht genuanceerd recht te doen aan de gecompliceerde politieke en sociale werkelijkheid van Oost-Europa na de Koude Oorlog. Scheikundige Nicole Kidman en militair George Clooney moeten verhinderen dat een Rus kernwapens verkoopt aan Iran en Bosnië. RTL5, 20.30-22.45u.

Escape from L.A. (John Carpenter, 1996, VS). Subversieve sciencefictionfilm is een dure remake van Carpenters eigen Escape from New York (1981). Kurt Russell vervult onmogelijke opdracht te midden van criminelen in het ommuurde Los Angeles in de 21ste eeuwse, theocratisch-dictatoriale V.S. Veronica, 20.30-22.25u.

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Aardige maar overbodige remake van Billy Wilders romantische jaren-vijftig-sprookje over een chauffeursdochter die twee puissant rijke broers het hoofd op hol brengt. De plot draait niet langer om standsverschil maar om welstandsverschil. Met Julia Ormond als Audrey Hepburn, Greg Kinnaer als William Holden en Harrison Ford als Humphrey Bogart. Net5, 20.30-22.55u.

Universal Soldier (Roland Emmerich, 1992, VS). Zielloze actiefilm met Dolph Lundgren en Jean-Claude Van Damme als twee dode, tot robotten omgebouwde Vietnamveteranen. De eerste is gemeen, de tweede is aardig. Veronica, 22.25-0.20u.

Le zèbre (Jean Poiret, 1992, Frankrijk). Tegendraadse, bitterzoete liefdeskomedie was enige film die de inmiddels overleden acteur en toneelschrijver Poiret regisseerde. Om hun huwelijk levendig te houden pleegt notaris Thierry Lhermitte zijn vrouw Caroline Cellier excentriek op de proef te stellen. TV5, 23.20-1.00u.

Chopper (Andrew Dominik, 2000, Australië). Explosief regiedebuut van Australische clip- en reclamemaker biedt portret van cultheld en geschifte seriemoordenaar Mark 'Chopper' Read, gespeend van moralisme en zelfs maar de geringste vorm van psychologische duiding. Intense vormgeving, veel gulpend bloed en een hoofdrol van Eric Bana. BBC2, 1.15-2.45u.

Abeltje (Ben Sombogaart, 1998, Nederland). Succesfilm naar boek van Annie M.G. Schmidt over de enerverende avonturen van in warenhuislift weggevlogen jochie, vertoont de vaart van een videoclip. Met Frits Lambrechts als de mottenballenverkoper Tump. Maandag, Ned.3, 10.00-11.40u.

Running Wild (Duncan McLachlan, 1992, Z-Afrika). Fraaie opnamen van Afrikaanse natuur vormen troef van verhaaltje waarin documentairemaakster Brooke Shields een portret probeert te maken van de authentieke natuurbeschermer John Vart. Maandag, BBC2, 14.30-16.00u.