Televisie Film van de dag

Unforgiven. Deze schitterende western gaat over de oude revolverheld Will Munny, een weduwnaar metkinderen die met varkens en kippen boert. Regisseur Clint Eastwood speelt hem zelf, mager,stram en grijs. De jonge 'Kid' dieMunny op grond van diens reputatie uitnodigt nog één keer de wapens op te pakken, bekijkt de oude sceptisch. Hij had gehoord datMunny 'koud was als de sneeuw'.Munny weert de loftuiting af:'Mijn vrouw heeft mij genezen van drank en slechtheid.' Vanafdat moment is de film één poging om de spoken uit zijn verleden te verjagen - terwijl hij natuurlijk toch de wapens opneemt. Unforgivenis een ontmythologiserende film. Alle heldenverhalen uit het Wilde Westen worden uitgekleed. Het is alsof Eastwood in één biechtvergeving vraagt voor zijn oude heldenrollen, waar hij nonchalantde kogels aaneenreeg.

(Clint Eastwood,1992, VS)Veronica, 0.15-2.45u.

Bas Blokker

    • Bas Blokker