Spanje verzet zich toch tegen bod Eon

De Spaanse regering heeft gisteren een verordening aangenomen die het makkelijker maakt om de overname van's lands grootste energieconcern Endesa door het Duitse Eon te blokkeren. Eerder deze week had de regering nog gezegd de overname juist niet te zullen blokkeren.

Eon bood deze week 29 miljard euro voor Endesa. De Spaanse regering is tegen deze overname en ziet meer in het bod van ruim 22 miljard dat Gas Natural, ook een Spaanse energiebedrijf, eerder al haduitgebracht op Endesa.

De gisteren aangenomen verordening geeft de Nationale Energie Commissie, de toezichthouder voor de Spaanse energiemarkt, meer zeggenschap om in te grijpen bij een overname van een Spaans energiebedrijf door een buitenlandse partij. In de bestaande regelgeving kon de commissie in zo'n geval niets doen.

Eerder deze week zei de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero dat hij de overname van Endesa door Eon niet zal blokkeren via het zogenaamde'gouden aandeel' dat de regering heeft in Endesa. Met dat aandeel kan ze tot juni 2007 fundamentele koerswijzigingen bij Endesa dwarsbomen.

Ook Frankrijk en Italië hebben maatregelen aangekondigd dieovernames van hun nationale energiebedrijven door buitenlandse partijen lastiger moeten maken. De Europese Commissie heeft de lidstaten gewaarschuwd geen marktverstorende praktijken uit te voeren. (AP, AFP)