Slaaprapje met schnitzeljus

Schoolpleinrap: dat is de wat geringschattende omschrijving die echte hiphopkerels wel hanteren voor de variant die ook ook het jongere volkje van TMF-kijkende scholieren aanspreekt. The Opposites, Heiloo's hiphoptrots, schamen zich kennelijk niet voor die oriëntatie, sterker nog, in hun huidige hit 'Slaap' spreken ze zelfs zeer bewust een nog jongere doelgroep aan. Het is een regelrecht slaapliedje, bedoeld om een kind vol vragen over de wereld naar dromenland te wiegen. Maar intussen komen er wel allerlei wijsheden langs, van de Amerikaanse inval in Irak tot het vraagstuk van leven en dood, van Hitler tot armoe en echtscheiding. Goed verpakt met een uiterst effectief gezongen refrein, ook dat nog. Het clipje is gemaakt door Martin Koolhoven, wat meteen verklaart waarom er ergens een promoposter van zijn film Het Schnitzelparadijs opduikt. Het openingsbeeld is al even verwarrend als, achteraf, de hele clip. We zien hoe Vieze Fur, geen Opposite maar een Jeugdige Van Tegenwoordig,met scooterpech langs de weg staat. Hij wordt opgepikt door een luxueuze tourbus-met-slaapgelegenheid, waarin The Opposites en hun uitgebreide entourage aan het feesten slaan. Maar niet te luidruchtig, want de kleine moet wel kunnen slapen natuurlijk. Die wordt ergens aangesproken met 'kleine man', al zou je zweren dat 't een meisje is. Wat niet zou verbazen, want ook The Opposites zijn The Opposites niet. Ze worden knap gespeeld door Tygo Gernandt en Yahya Gaier die, hee, toevallig! ook al hoofdrollen speelden in Het Schnitzelparadijs. De rappers zelf zien we verkleed als Mahatma Gandhi en Che Guevara, revolutionairen van geweldloze respectievelijk gewelddadige aard. Dat verschil is hier niet aan de orde. Ze worden opgevoerd als enigszins ironische symbolen van goede, wereldverbeterende bedoelingen zonder veel richting, want tenslotte wordt er in die woordenwaterval ook nauwelijks echt stelling genomen. Maar zulke overwegingen kunnen we tochniet in de weg laten staan van een leuke clip. Helemaal melig wordt het als Gernandt en Gaier aan het eind in een studio staan en de echte Opposites melig de verkeerde kant opsturen als die zich melden voor het maken van een videoclip. Misschien moesten popmuzikanten zichvaker laten vertegenwoordigen door acteurs.

HEILOOS HIPHOPTROTS: The Opposites Foto Lex van Rossen THE OPPOSITES. BIG2 EN WILLY. T.A.V. WIBBINE KIEN, CS FOTO LEX VAN ROSSEN ROSSEN, LEX VAN

JACOB HAAGSMA