Rotterdams orkest zoekt nieuwe chef

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat zoekt naar een opvolger voor chef-dirigent Valery Gergjev, heeft voor het komende seizoen een aantal gast-dirigenten geëngageerd die mogelijk mede in aanmerking komen voor een toekomstig chefschap. De dirigenten zijn volgens het Rotterdamse orkest 'jong talent van buitengewone klasse'.

De dirigenten Stéphane Denève,Vladimir Jurowski en Yannick Nézet-Séguin traden al eerder op in Rotterdam. Nieuwe namen zijn Rossen Milanov, die in Amerika veel furore maakt en de Venezolaan Gustavo Dudamel, een dirigent met een charismatische uitstraling die volgens het orkest ,,zo mogelijk nog briljanter' is. Gustavo Dudamel dirigeert onder andere Stravinsky's Le sacre du printemps.

Valery Gergjev, vaste gastdirigent in Rotterdam sinds 1988 en chef-dirigentsinds 1995, vertrekt half augustus 2008 uit Rotterdam, maar blijftdaar wel artistiek leider van het door hem opgerichte Gergjev Festival.

In het komende seizoen klinkt in Rotterdam veel Mahler. Gergjev besluit in zijn voorlaatste seizoen zijn Mahlercyclus met de symfonieën nrs 1 en 4, waarvan hij totnutoe zei dat hij er geen belangstelling voor had. Mark Wiggles dirigeert Das Lied von der Erde met ChristianneStotijn en Robert Dean Smith als solisten, Jukka-Pekka Saraste leidt de Zesde symfonie, Sir Simon Rattle dirigeert de Rückert-Lieder, gezongen door Magdalena Kozena, Heinrich Schiff dirigeert Totenfeier en Vladimir Juroski leidt een uitvoering van Das klagende Lied.

Onder de andere gastdirigenten zijn Frans Brüggen, James Conlon, Philippe Herreweghe en Leonard Slatkin.