Rijksmuseum wil schilderij Sweerts toch niet kopen

Rotterdam, 25 febr. De verkoop van het schilderij De Tekenles van Michael Sweerts aan het Rijksmuseum gaat niet door. De gemeente Haarlem, eigenaar van het schilderij, had met de opbrengst van het doek een nieuw depot voor het Frans Hals Museum willen financieren. In januari legde het Rijksmuseum nog in een intentieverklaring vast het schilderij te willen overnemen. Om de aankoop te kunnen finacieren werd aan staatssecretaris Medy van der Laan om een bijdrage uit het Nationaal Aankoopfonds gevraagd. De waarde van de Sweerts wordt geschat op zes miljoen euro. De verkoop van een ander schilderij uit de collectie van het Frans Hals Museum, een werk van Benjamin West, ging eerder al niet door omdat bleek dat er nog nazaten van de schenker in leven waren.