Rembrandt-Caravaggio

Tentoonstelling, georganiseerd door het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, plaatst het werk van Rembrandt naast dat van Caravaggio. Te zien zijn twaalf koppels van schilderijen met min of meer dezelfde thema's. Het publiek wordt zo uitgedaagd de meesters te vergelijken.

Ganymedes ontvoerd door Jupiter Rembrandt Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Dresden
Ganymedes ontvoerd door Jupiter Rembrandt Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Dresden

'Caravaggio's briljante en indringendeaanwezigheid zorgt ontegenzeggelijk voor spanning. [...] Dit is een tentoonstelling die gaat over stijl en stijlverschillen: elk schilderijenpaar nodigt immers uit tot vergelijken. [...] Rembrandt, de noorderling, is hier de warmbloedige schilder en Caravaggio, de zuiderling, de koudbloedige. [...] Rembrandt-Caravaggio inspireert. Dit is een ode aan de schilderkunst.'

Oek de Jong, 24 februari 2006

T/m 18 juni in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dagelijks 10-18u.Inl: www.vangoghmuseum.nl